Med hjelp fra Prosjekt bilfritt byliv blir det nytt liv i fontenen Jorden og Solen på Christian Frederiks plass. Foto: Anders Høilund

Fontenen Jorden og Solen på sjøsiden av Oslo S skal endelig få nytt liv

Den store fontenen utenfor Østbanehallen har ligget brakk i mange år. Nå får den høye søylen, med vannfall og et rundt basseng med sittekant, nytt liv.

Publisert

Skulpturen og fontenen Solen og Jorden var opprinnelig en gave fra Den norske Amerikalinjen til Oslo by i 1936. Det er kunstneren Ørnulf Bast som laget den i granitt og bronse.

Men på grunn av krigen og senere reguleringsplaner, ble monteringen utsatt. Først i 1986, i forbindelse med opprustningen av Christian Frederiks, ble den satt opp først gang. Jorden og Solen består av en høy søyle med vannfall og et rundt basseng med sittekant rundt.

Fontenen har nå stått i en årrekke uten vann på grunn av skader på det tekniske anlegget, og det var usikkert om fontenen ville ha en naturlig plass på den ferdige Operaallmenningen.

Koster ti millioner

Fontenen trenger en storstilt oppgradering. Fonteneanlegget ligger nesten på havnivå, og teknisk rom har vært fylt av sjøvann etter springflo.

Det er overføringer av penger fra bilfritt byliv som gjør rehabiliteringen mulig. Bilfritt byliv har ikke brukt opp hele sitt budsjett. Plan- og bygningsetaten melder at bilfritt byliv ser ut til å bruke 18 millioner kroner mindre enn budsjettert i 2019, og ti millioner av disse foreslås overført til fonteneanlegget på Christian Frederiks plass.

Christian Frederiks plass blir en del av Operaallmenningen, et av byens største uterom. Operaallmenningen strekker seg fra enden av Karl Johans gate, og til Operahuset og Akerselva. Foto: Anders Høilund

Populært uterom

Christian Frederiks plass er en viktig forbindelse mellom Jernbanetorget, Oslo S, Operaen, Deichmans hovedbibliotek og Havnepromenaden. Plassen inngår i den overordnede reguleringsplanen for Bjørvika, som en del av Operaallmenningen.

Gjennom Handlingsplan 2019 er plassen etablert som oppholdssone og aktivitetssone, etter å ha vært under regulering i flere år. Området har allerede rukket å bli et populært og mye brukt byrom, ikke minst for besøkende til hovedstaden. Christian Frederiks plass blir regnet som en del av Operaallmenningen.

Allmenningen som strekker seg helt bort til Akerselva og Deichmans nybygg blir en av byens største uterom. Til Operaallmenningen hører også den planlagte skøytebanen foran byens nye hovedbibliotek.

Ny attraksjon

— Fonteneanlegget, med rennende vann og stort basseng med bred sittekant, vil tilføre byrommet en ny attraksjon og bygge opp om satsingen på opphold og aktivitet i sentrum, skriver byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG).

Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, foreslår å overføre 10 millioner fra prosjektet bilfritt byliv til oppgradering av Christian Frederiks plass. Foto: Kristina Søgnebotten Lang-Ree

I tillegg til den planlagte fontenen er det etablert en stor multilekeplass, nytt offentlig toalett samt flere benker og mer vegetasjon.

I september 2019 gjennomførte bymiljøetaten og kulturetaten en befaring. Kulturetaten er positiv til rehabiliteringen med tilbakeføring av vann i fonteneanlegget. Etaten vil bidra med rensing og oppussing av steinelementene og bronseskulpturene i fonteneanlegget.

Powered by Labrador CMS