Hele landet for fred i Gaza, Fredsdue
Rundt 150 organisasjoner har stilt seg bak den massive demonstrasjonen foran Stortinget lørdag klokken 13.

Lørdag demonstrerer Oslo for Gaza: – Vi ønsker å rope så det høres helt til Washington

– Denne brutale krigen som rammer sivile liv og infrastruktur kan vi ikke tåle. Sammen med kirkene i Det hellige land ber vi om at all vold og terror må ta slutt. I tillegg til adventslysene oppfordrer vi alle til å tenne to lys, ett for alle ofrene og ett for håp om en rettferdig fred, sier biskop Kari Veiteberg.

Publisert

Arrangører er Den norske kirke, LO, Unio, Amnesty, Redd Barna og Fellesutvalget for Palestina. I tillegg er nærmere 150 organisasjoner tilsluttet.

Konferansier foran Stortinget i morgen klokken 13 blir tidligere skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Ifølge arrangørene er hensikten med markeringen å vise solidaritet med sivile palestinere.

OSLO, NORGE 20210505. Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen under orientering om koronasituasjonen.
Tidligere statsråd, byråd for oppvekst og kunnskap og SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen skal lede demonstrasjonen foran Stortinget.

– Vi ønsker å rope så det høres helt til Washington, der de som har makt til å gripe inn befinner seg. Vi kan ikke akseptere at folkeretten, som skal beskytte oss alle, settes til side.

– Vi kan ikke akseptere at barn og sivile drepes i tusentall. Det må finnes en politisk løsning. Vi krever umiddelbar slutt på bombingen og at barn og sivile skånes og får hjelp.

– Israel må stoppe drapene

Arrangør John Peder Egenæs i Amnesty sier:

– Amnesty mener at folk i alle land bør samles for å vise sin solidaritet med Gazas sivilbefolkning. I sum, og over tid, tror vi at presset vil økes slik at Israel aksepterer en varig våpenhvile.

Oslo 20191002. Amnesty International Norge markerer ettårsdagen for drapet på journalisten Jamal Khashoggi, utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Generalsekretær Jon Peder Egenæs.
Amnesty International og generalsekretær Jon Peder Egenæs vil presse Israel til å inngå en varig våpenhvile.

Også LO markere tydelig standpunkt:

– Gjennom å samle folk på gater og torg, viser vi i fellesskap solidaritet med Gaza. Folkelig engasjement er med på å øke presset for at Israel stopper drapene på barn og sivile i Gaza, sier LOs leder, Peggy Hessen Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik, leder av LO, sier Israel må stoppe drapene.

Ble evakuert fra Gaza

En av de som skal holde appell der er Safwat Diab, som ble evakuert fra Gaza i november. Diab er spesialist på krigstraumer, med særlig vekt på barn.

Ellers blir det høytlesning fra FNs barnekonvensjon ved Kinda Albarghouthi (13), Lara Albarghouti (snart 10) og Hektor Øgrim Pedersen (13).

Det blir også appell ved jordmor Khadeja Zaza fra Jenin i Palestina. Zaza skulle ha reist hjem for å fullføre sin doktorgrad, men hindres på grunn av det israelske angrepet.

Hovedparolene arrangørene samler seg bak er: «Stopp drapene på barn og sivile i Gaza!», «Forsvar folkeretten!» og «Frigi sivile gisler og vilkårlig fengslede!».

Powered by Labrador CMS