To osloborgere med OL-medaljer i sikte.

Ragne Wiklund og Fabian Wilkens Solheim reiser til Beijing-OL for å konkurrere om det edleste metallet

Det er langt fra henholdsvis Nordberg og Røa til den kinesiske hovedstaden. Uttalelsene fra sportssjefene deres gir grunn til optimisme.

Publisert

Årets utgave av de olympiske vinterleker, nummer 24 i rekken, arrangeres i Beijing i Kina i perioden 4. til 20. februar.

Deltakere fra Oslo som skal representere Norge er i et klart mindretall, men det stilles likevel høye forventninger til dem.

Medaljer er i høyeste grad innenfor rekkevidde, både med tanke på nåværende form og tidligere prestasjoner.

VM-gull på samvittigheten

Ragne Wiklund (21) vokste opp på Nordberg sammen med mor, far og storebror. Etter å ha blitt observert på den lokale bandybanen ved Sognsvann, ble hun i fireårsalderen invitert med av noen foreldre på trening hos Aktiv Skøyteklubb.

— Der begynte jeg med skøytelek. Etter hvert fortsatte jeg gradvis med mer organisert trening. Jeg har alltid vært aktiv og drevet med mange forskjellige idretter. Jeg liker veldig godt å trene.

Wiklund har flere solide prestasjoner å vise til. Selv trekker hun frem gullet hun tok på 1500 meter under verdensmesterskapet i Nederland i fjor.

— Det er noe av det største jeg har opplevd. Ellers vil jeg nevne lagtempoøvelsene vi har gått både i år og i fjor, som har vært veldig stort og gøy å gjøre sammen som lag.

Én av gullkandidatene

Forrige lagtempo fant sted 9. januar i Nederland, der Wiklund og lagkameratene gikk inn til andreplass og sølv i europamesterskapet. Det er noe hun ønsker å bygge videre på når de olympiske vinterleker står for tur.

— Oppladningen min til OL har vært veldig behagelig. Allroundlaget har vært på precamp i Italia hvor vi fikk trene i fred og ro, preget av fine omgivelser. Vi fikk unnagjort mange gode kvalitetsøkter. Etter det har hovedfokuset vært å holde seg frisk frem til avreise, og den siste tiden skal brukes til å samle overskudd. Jeg gleder meg veldig til å delta i mitt første OL.

Med fjorårets VM-gull på 1500 meter i Heerenveen i Nederland friskt i minne, er det lov å håpe på flere medaljer av edleste sort fra Ragne Wiklund.

Ifølge Håkon Dahl, generalsekretær i Norges skøyteforbund, er det ikke noe som står i veien for å glede seg. Han anser åpningsdistansen, 3000 meter, for å være disiplinen som kan gi best avkastning.

— Jeg tror både vi og henne håper på pallen, og hun er én av kandidatene til å kjempe om gullet. Hun regnes mer som en outsider når det gjelder 5000 og 1500 meter, men hun har tidligere vært innenfor topp seks. Når man har klart det, er man på en god dag inne blant topp tre. Jeg tror vi alle tenker at det er muligheter for medaljer.

Selv er Wiklund noe mer beskjeden i sin tilnærming.

— Jeg tenker at det blir en veldig morsom opplevelse uavhengig av løp og resultater, men jeg håper selvfølgelig at jeg vil være i min beste form og kunne prestere på det nivået jeg vet jeg har inne.

Allsidig bakgrunn

Hadde det ikke vært for familien sin, ville man ikke sett alpinisten Fabian Wilkens Solheim (25) stille til start i OL. Han vektlegger at de har betydd enormt mye for ham.

— Alpint er dessverre svært kostbart, og de har ofret tid og penger for at jeg kunne satse på den idretten jeg elsker. Jeg hadde aldri klart det uten dem og støtten deres, både den jeg har fått og fortsatt får.

Som ankermann på lagkonkurransen under VM i Cortina i Italia i fjor, var Fabian Wilkens Solheim svært delaktig i at Norge kunne innkassere gull.

Solheim er oppvokst på Røa i en aktiv familie. Fra tidlig av ble han introdusert for en rekke idretter, hvilket eksemplifiseres med windsurfing, seiling, fotball, bandy, tennis, ridning, motocross og langrenn. Det var imidlertid alpint som utpekte seg som det mest spennende.

— Jeg begynte på et skikurs da jeg var rundt syv år. Jeg likte det veldig godt, og jeg ville fortsette med det og ta det videre. Da jeg var åtte år gammel, startet jeg med alpintrening i Idrettslaget Heming. For familien var det viktig at jeg drev med mye forskjellig, så det var ingen spesiell satsning. Jeg fulgte det opplegget jeg ble påmeldt.

At han hadde muligheten til å delta på forskjellige aktiviteter og dyrke allsidighet, er Solheim overbevist om at har formet ham til den utøveren han er i dag. Det var først som tolvåring at han fullt ut satset på alpint, samtidig som drømmen om OL-gull stadig vokste seg større.

— Alt er mulig i OL

Gullet fra lagkonkurransen under verdensmesterskapet i Italia i fjor, fremheves av Solheim som det største han har opplevd så langt i karrieren.

— Det var helt utrolig å stå igjen som ankermann i denne konkurransen i et VM og sikre et gull for Norge. Det er den råeste følelsen jeg har kjent på noen gang, og den gav meg en ekstrem boost og motivasjon til å satse fullt videre for å oppnå flere topprestasjoner.

Sportssjef for det norske alpinlandslaget, Claus Ryste, er optimistisk før det hele braker løs.

— Fabian er en ung og rask utøver. Han var med på laget som tok VM-gull i Cortina i fjor, så vi kan forvente at vi er med og kjemper om medaljer.

Solheim forteller at han har hatt en god oppladning til OL, kjennetegnet av stadig bedre skikjøring. Det har medført at han er forberedt til å yte optimalt under mesterskapet. Også han betoner viktigheten av å forbli smittefri frem til avreise.

Under OL skal Solheim være med på lagkonkurransen. Han er oppført som reserve når det skal kjøres storslalåm.

Jeg tenker at vi stiller som én av favorittene i lagkonkurransen, ettersom vi har ett av de sterkeste lagene som stiller til start. Vi skal gjøre vårt aller beste og være så godt forberedt som mulig, så får vi se hva det holder til. Vi dro fra VM med gull i fjor. Alt er mulig i OL også.

Powered by Labrador CMS