VIFs hovedtrener Anita Linder (til h.) og assistenttrener Marianne Juuhl under kampen mot Follo. Vålerenga tapte 27-20 mot Akershus-laget som regnes blant topplagene i 1. divisjon. Foto: Tor Solstad/Vålerenga håndball

Vålerenga skriver toppidretts-historie. To kvinner leder herrelaget i håndball

� Jeg håper jeg kan inspirerer unge jenter til å bli trenere, sier Vålerenga-trener Anita Linder (48). Sammen med Marianne Juuhl danner hun den første kvinnelige trenerduoen for et norsk herrelag i håndball på toppnivå.

Publisert

— Det var gutta på laget som ønsket Marianne Juuhl og meg, sier Anita Linder til VårtOslo.

Om ikke akkurat Vålerengas håndball-herrer helt innfrir i 1. divisjon, der de så langt denne sesongen har slitt på håndballens nest høyeste nivå, så skriver laget og klubben likestillings- og toppidrettshistorie. Og manglende poengsanking hittil i sesongen skyldes ikke trenerduoen. Anita Linden sa nemlig ja til å bli ny hovedtrener sist uke.

Lang erfaring som spiller og trener

— Utfordringen nå er å sanke nok poeng resten av sesongen til holde oss i 1. divisjon. Det skal vi gjøre alt for å få til, sier Anita Linder.

48-åringen har lang erfaring som spiller. Men er kanskje en enda mer erfaren håndballtrener. Gjennom 28 år har Anita Linder trent håndball-lag i alle aldersbestemte klasser, for begge kjønn og på alle nivåer, og hun har lang erfaring som trener på toppnivå for både menn og kvinner. I tillegg har Linder 35 år bak seg som spiller.

� Husk at dette er en sammensveiset kameratgjeng som rykket opp før sesongen. Målet er å beholde plassen, sier Vålerenga-trener Anita Linden (ytterst til høyre i bakre rad) Foto: Vålerenga håndball

VårtOslos intervjuforespørsel avbryter den ferske hovedtreneren i Vålerenga håndball mens hun sitter med videoanalyse av kommende motstandere.

— Nei, jeg har tid til å snakke med dere. Først av alt vil jeg si hvor godt jeg ble tatt i mot av klubben. Jeg er helt ny i Vålerenga, men opplever at både sportslige ledelse og styre stiller opp for oss. Før trenerjobben i Vålerenga, fikk jeg forespørsler fra flere andre klubber. Jeg er glad valget falt på Vålerenga., sier Linder.

— Foretrekker å trene gutter

— Det viktigste nå er det sportslige. Husk at den gjengen vi trener rykket opp før denne sesongen. De er en sammensveiset og fin kameratgjeng, men har trolig minst treningsgrunnlag i 1. divisjon. Så vi må stå på for å berge plassen, sier Linder.

Anita Linder (til høyre) og Marianne Juuhl skal lede Vålerengas herrelag ut sesongen. Foto: Vålerenga håndball

— Men etter det sportslige, som er viktigst, så håper jeg Marianne og jeg kan være en inspirasjon for andre jenter. Håpet er at vi får flere kvinnelige trenere på alle nivåer.

— Men hva er den største forskjellen mellom å trene gutter og jenter?

— Jeg foretrekker å trene gutter. Da kan jeg være mye mer direkte og si ting rett ut. Jeg har lang erfaring fra å trene begge kjønn. Men liker best å lede gutta. Da er det mye mer rett på sak, sier Anita Linder.

— Kjønn uvesentlig, vi vil ha den beste treneren

— Om dette er historisk eller ikke, vet vi ikke, men vi er en klubb som ønsker å gå foran som et godt eksempel. Har du nødvendig kompetanse og ønsker å utvikle deg som trener, skal du få muligheten til det hos oss. Kjønn er ikke noe vi har fokus på i seg selv, men vi vet at balanse i klubbens trenerkabalen er viktig for å å få frem et mangfold av ideér og tanker som vi trenger for å bygge for fremtiden, sier Vålerenga håndballs sportslige leder, Adrian Salihu.

— Vi har lagt merke til at damer dominerer på benken i yngre klasser, men fra Bringserien og oppover er det så og si kun menn, sier Adrian Salihu og legger til;

— Jeg vet hva Anita og Marianne har av håndballkompetanse, og sammen med formidlingsevnen deres, har jeg stor tro på at dette er riktig valg for å snu skuta fremover.

Powered by Labrador CMS