Direktør Lena Fahre på 22. juli-senteret i den nyåpnede utstillingen. Utstillingen er oppført midlertidig i påvente av at den nye høyblokka skal bli ferdig.

Ny 22. juli-utstilling vil få fram konsekvenser av terrorangrepet

«Samtalen om 22. juli» er 22. juli-senterets første nye utstilling siden 2015. Lørdag åpnes utstillingen opp for publikum i Teatergata 10 i sentrum.

Publisert

22. juli-senterets direktør Lena Fahre forteller at tidslinjen fra 2015-utstillingen er videreført med små justeringer.

Utstillingen «Samtalen om 22. juli» løfter også fram ettertidens forsøk på å forklare årsaker til og konsekvenser av terrorangrepet. Det vies stor plass til historier om de vi mistet, samt beretninger fra de som overlevde og de som mistet sine.

– Vi har hatt en veldig god dialog med Støttegruppen, berørte og etterlatte etter 22. juli og AUF gjennom arbeidet med utstillingen, sier hun.

22. juli-senteret tar blant annet for seg hendelsforløpet 22. juli 2011.

22. juli for nye generasjoner

Direktøren fremhever at den forestående fagfornyelsen i skoleverket og særlig temaet demokratisk medborgerskap har vært viktig i arbeidet med utstillingen.

– Med «Samtalen om 22. juli» inviterer vi skoleelever inn i drøftinger og meningsbrytninger i tråd med teorier rundt hvordan demokratiske ferdigheter styrkes. Vi har en målsetting om at nye generasjoner, uten egne minner fra terroren tar eierskap til historien.

Dagen etter terrorangrepet, 23. juli 2011, der hvor Pløens gate møter Storgata. Soldater ble utplassert i Oslos gater for første gang siden 2. verdenskrig etter angrepet. Den knuste urskiven i Møllergata 19 ved Youngstorget skimtes i bakgrunnen. Butikker så langt unna som Gunerius fikk rutene knust på grunn av trykkbølgene fra eksplosjonen i regjeringskvartalet.

22. juli-senteret skal til Høyblokka

Selv om den nye utstilling åpner for alle lørdag, hadde den en privat åpning for inviterte på fredag.

I tillegg til blant annet Lena Fahre, var Lisbeth Røyneland, leder for støttegruppen etter 22. juli, og Sindre Lysø, generalsekretær i AUF, med på åpningen av den første utstillingen på 22. juli-senteret siden 2015.

22. juli-senteret skal etter planen returnere til Høyblokka på permanent basis når renoveringen er ferdig rundt 2025. Inntil videre holder senteret til i Teatergata 10.

Powered by Labrador CMS