Oslo politidistrikt publiserte i dag en rapport om hatkriminalitet i hovedstaden. Foto: Pxhere

Politianmeldt hatkriminalitet økte i Oslo i fjor. Muslimske kvinner mest utsatt

Aldri har politiet i Oslo fått så mange anmeldelser av hatkriminalitet som i fjor. Tilsammen ble 198 anmeldte saker kodet som hatkriminalitet i 2017, viser tall fra politiet.

Publisert

Totalt er 23 flere forhold anmeldt som hatkriminalitet i Oslo politidistrikt i 2017 i forhold til året før. Fremdeles er det flest forhold på grunnlaget etnisitet, deretter følger religion, LHBT og nedsatt funksjonsevne, skriver politiet i rapporten om hatkriminalitet som ble offentliggjort på lørdag.

Muslimske kvinner rammes oftest av hatkriminalitet

Den største økningen ser vi blant kvinnelige fornærmede i kategorien religion, og da mer spesifikt islam. Det er også slik at Oslo har flere anmeldelser enn tidligere i kategorien nedsatt funksjonsevne.

Oslopolitiets nye rapport viser at muslimske kvinner er mest utsatt for hatkriminalitet. Foto: Wikicommons

Men politiet er varsomme med å peke på trender i rapporten om hatkriminalitet. Til tross for økningen på 23 saker fra 2016 til i fjor. Årsaken er at det fortsatt er relativt få saker innen hver kategori av den typen saker som samles under begrepet hatkriminalitet.

Kriminalitet som rammer flere enn bare den som fornærmes

— Hatkriminalitet rammer flere enn den enkelte fornærmede. Det rammer også de som identifiserer seg med den gruppen fornærmede tilhører, fordi fornærmedes minoritetsbakgrunn er motivet for hendelsen, skriver Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

- Hatkriminalitet rammer flere enn bare den fornærmede, sier Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Oslo politidistrikt

Politimesteren legger til at riksadvokaten er tydelig på at politiet skal prioritere denne type saker.

— Hatkrimgruppens bidrag ved Oslopolitiet er betydelig, og vi ser at den kunnskapen de har utviklet på dette fagfeltet også bidrar til å løfte hatkrimfaget nasjonalt. Det er vi stolte av, sier hovedstadens politimester.

Dro av kvinnes niqab i butikk

I rapporten gir politiet flere eksempler på anmeldte og ferdig etterforskede saker. I en sak fortalte en mann i avhør at han var på vei hjem fra jobb, men måtte innom en butikk for å kjøpe noe han trengte. Da så han en kvinne iført niqab, og han forteller at han "… i et sekunds provokasjon prøvde å dra av niqaben". Niqaben satt fast, og mistenkte klarte ikke å dra den av. Etter dette ble det til at mistenkte kranglet litt med betjeningen, som reagerte på det han gjorde. Etter hvert kom det en vekter, og til slutt ble mistenkte tatt med inn på vekterkontoret.

Den muslimske kvinnen "sto i veien" for mannen

Mannen mente at integrering i Norge ikke er mulig så lenge kvinner bærer niqab. Mistenkte la til at han ikke hadde sagt noen skjellsord til kvinnen. Kvinnen som ble utsatt for den voldsomme handlingen forklarer at hun var inne i en butikk for å handle. Da kom det en etnisk norsk mann som mente den muslimske kvinnen stod litt i veien for ham.

Heldekkende hodeplagg ble dratt brutalt over ansiktet

Mannen snakket veldig fort og han sa noe som hun ikke skjønte. Den niqab-kledde kvinnen gikk videre innover i butikken. Da var det noen som dro det heldekkende hodeplagget hennes hardt og brutalt bakover slik at åpningen på niqaben for over øynene og gikk opp på pannen. Kvinnen ble spurt i avhør om hva hun følte. Hun svarte at hun at hun ble veldig redd og at "det ikke finnes fred".

Godtok forelegg, men klagde på politiet

Den etnisk norske mannen ble bøtelagt av politiet etter at han grovt krenket kvinnen med niqab. Selv om han godtok forelegget skrev han et lengre klagebrev til politiet. Mannen mener boten er for høy, men vedtar da han ikke "gidder gå videre med saken". Den bøtelagte mannen skriver videre at det; "(…)islamistiske moralpolitiet på Grønland trakasserer unge kvinner", og lurer på hva Oslopolitiet har gjort opp mot det han kaller "moralpolitiet".

Kalt for "neger" av aggressiv busspassasjer

En mørkhudet mann fortalte politiet om en medpassasjer på bussen som umotivert forsøkte å gå til angrep på ham. Medpasssjeren var svært aggresiv og kalte fornærmede for "neger". Den mørkhudede mannen har aldri sett mistenkte før, og gikk av bussen på Carl Berners plass sammen med flere andre, blant dem et vitne.Den aggressive medpassasjeren fulgte etter.

Bøtelagt for rasistisk skjellsord og truende oppførsel

På utsiden av bussen fortsatte mistenkte å lage bråk. Vitnet kom til og forsøkte å roe ned den svært aggressive mannen. Noe som resulterte i at mistenke flerret skjorten til vitnet. Den mørkhudede mannen måtte forsvare seg fysisk mot den aggressive personen. Mistenkte var tydelig påvirket av alkohol da politiet kom til stedet, og politipatruljen opplevde mannen som aggressiv. Han ble bøtelagt både for bruk av rasistisk skjellsord og truende oppførsel.

En homofil mann ble angrepet av en gjeng etter Pride-paraden. Foto: Arkiv/VårtOslo

Unge menn angrep Pride-deltaker

Etter Oslo Pride-paraden i fjor var en mannlig deltaker på vei hjem. Han fortalte politiet at han nok hadde det han selv beskrev som et "fancy" kostyme. På vei hjem passerer Pride-deltakeren en gjeng unge menn stående utenfor en bil. Gjengen begynte alle å filme mannen og rope noe han ikke forsto på et østeuropeisk språk. Pride-deltakeren følte seg trakassert av filmingen og tilropene og skal ha "vist fingeren" til gjengen.

Slått slik at leppa sprakk

En av gjengen gikk frem til mannen og krevde å få vite hvorfor han hadde viste dem langfingeren. Pride-deltakeren sa at han ikke likte å bli filmet. Da skal den unge mannen ha gått løs på Pride-deltakeren og slo ham slik at den ene leppen sprakk. Da politiet kom til stedet var den fornærmede mannen omtåket etter slag i hodet. Han forklarte at angrepet og trakasseringen helt klart skyldtes at han var homofil.

Kun en av mennene i gjengen ble bøtelagt for hatkriminalitet. Men den fornærmede mannen mener at det var flere som fysisk gikk til angrep på ham.

Powered by Labrador CMS