Politiet på stedet etter at en person ble pågrepet etter at en annen person ble skadd av en kniv på Ila i Oslo. Politiet avfyrte varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Henlegger sak der politimann avfyrte varselskudd på åpen gate

Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot en politimann som avfyrte varselskudd under pågripelse av en mann som hadde knivstukket en person.

Publisert

Varselskuddet ble avfyrt 18. juni i år da politiet skulle få kontroll på en mann på Ila som hadde knivstukket en ansatt på en institusjon han brukte. Etter at politiet avfyrte varselskudd, slapp mannen kniven og la seg ned på bakken

Situasjonen skjedde i en travel bygate og en rikosjett fra kula landet på en veranda til en leilighet i nærheten.

Ingen ble skadd i hendelsen, og Spesialenheten slår fast at saken henlegges uten at det startes etterforskning.

Spesialenheten har likevel valgt å sende saken videre til Politidirektoratet for såkalt administrativ vurdering.

– For det første; hvor skal varselskuddet rettes i urbane strøk hvor det regelmessig er folk, asfalt, belegningsstein og hus, spør sjef Terje Nybø, og nevner en rekke problemstillinger knyttet til slike steder.

– Det annet er virkningen av varselskudd, og hvordan det reageres hos vedkommende det avfyres varselskudd mot, heter det videre fra Nybø, som viser til flere andre situasjoner, blant annet massedrapssaken i Kongsberg i 2021, der politiet også avfyrte varselskudd for å advare gjerningsmannen.

– Disse sakene nevnes som et alminnelig bakteppe ved diskusjonen om virkningen av varselskudd, skriver Nybø.

Powered by Labrador CMS