Det er kaldt i Oslo, og forbruk av strøm og fyring nødvendig. Strømprisen når en landstopp i Oslo mandag ettermiddag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Det er kaldt i Oslo, og forbruk av strøm og fyring nødvendig. Strømprisen når en landstopp i Oslo mandag ettermiddag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Disse timene skyter strømprisen i været i Oslo mandag

Oslo får landets dyreste enkelttime strømprismessig denne mandagen.

Publisert

I timen fra klokken 07.00 til 08.00 øker prisen fra 1,39 kr/kWh til 2,74 kr/kWh i Oslo, der den blir liggende stabilt den neste timen, før den er fallende igjen utover formiddagen.

Fra klokken 14.00 stiger prisen igjen. Toppunktet nås med 03,05 kr/kWh klokken 16.00. Oslo får med det den dyreste enkelttimen dette døgnet her til lands, i likhet med Trondheim og Tromsø.

Det er søndagens tall fra Nord Pool som viser dette.

Strømstøtten dekker opp

«Forbrukerne merker ikke denne pristoppen. De som har strømstøtte betaler på det meste 93,5 øre/kWh pluss merverdiavgift, nettleie og andre avgifter. Det betyr at staten i den dyreste timen mandag må utbetale godt over 2 kr/kWh i strømstøtte til alle forbrukere i både NO1, NO3 og NO4», skriver fagnettstedet Europower.

De forklarer videre at strømmen nå går i retning Baltikum som følge av Oslo-eksport til Stockholm går videre til Finland, som igjen sender til Estland. I tillegg eksporterer Polen til Baltikum.

«En spesiell effekt av prisene mandag, er at Oslo til tider har over dobbelt så dyr strøm som Tyskland. Når prisen når toppen i NO1, ligger den tyske strømprisen på «bare» 1,42 kr/kWh. Det er andre gang i år at prisforskjellen mellom Oslo og Tyskland er så stor, i favør tyskerne», heter det videre.

Kald start på desember

Behovet for strømbruk i form av oppvarming melder seg med lave temperaturer. Det har også vært en uvanlig kald start på desember i hovedstaden. 

Forrige måned var kaldeste november siden 2010. Vind fra øst gjør sitt til at gradestokken vil fortsette å være godt over på den blå siden også denne uken.

– Når vi har en værsituasjon som nå med kjølige, polare luftmasser som har bredt seg ut over hele landet, så blir det kaldt. Det er ikke hver desember vi har en så kjølig periode, men senest i fjor hadde vi det, med 10–11 minusgrader 14.–15. desember, sier vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Tendensen er uansett at det kommer til å gå fra veldig kaldt, som vi har hatt nå, til vanlig vintervær med noen minusgrader. Det er mulighet for noe snø fra onsdag kveld, men det kan flytte på seg noen timer, fortsetter Granerød.

Powered by Labrador CMS