Her havner hageavfallet - Oslo kommunes komposteringsanlegg på Sørlimosen.

Hageeiere får særbehandling ved byens gjenbruksstasjoner

Oslofolk kan levere avfall på gjenbruksstasjonene inntil 20 ganger i året, før de må betale per levering. Men hageeiere får nå unntak fra denne begrensningen.

Publisert

Fra og med 3. mai er ikke hageavfall lenger inkludert i de 20 leveringene på byens gjenbruksstasjoner.

— Hageavfall er den store råvaren når vi lager jord- og kompostprodukter i Oslokompost-serien. Hageavfall er derfor en avfallstype vi ønsker å få inn til mottakene våre, og vi velger nå å ta den ut av makskvoten, sier avdelingsdirektør Nils Siri i renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Tror 20 leveringer holder for nesten alle

– Når du leverer hageavfall til et av mottakene våre, er du samtidig med på å hindre spredning av eventuelle skadelige plantearter i norsk flora. Varmkomposteringen vår tar knekken på ugress, frø og plantesykdommer, sier Siri.

Oslofolk trenger derfor ikke å skanne GjenbruksID-koden sin dersom de leverer kun hageavfall – bare vise den frem.

Regelen om maks 20 leveringer ble innført 1. januar 2021, og har ført til enkelte reaksjoner. Men de færreste merker egentlig noe til dette, sier Nils Siri.

— Over 98 prosent av de som besøkte gjenbruksstasjonene våre i 2020 var her færre enn 20 ganger. De resterende snaue to prosentene stod for hele 13 prosent av totalt antall besøk. Enkelte hadde registrert langt over 100 leveringer.

— Da snakker vi nok primært om næringskunder, men også noen få privatpersoner, sier han.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS