- Debatten om fritt skolevalg handlet om retten elever burde ha til å forme sin egen fremtid. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Ingen voksne ville akseptert å gå på jobbintervju og få til svar at jobben de søkte skal loddes ut

Venstresiden argumenterer ofte med at fritt skolevalg gir såkalte «eliteskoler». Og ja, det vil naturligvis bli skoler med høyere inntakssnitt enn andre. Men er det ikke positivt at noen skoler kan spesialisere seg?

Publisert

De siste årene har Oslo hatt fritt skolevalg. Det betyr at vi, uavhengig av bosted, kjønn og bakgrunn kan søke fritt på alle de videregående skolene med de karakterene vi har fra ungdomsskolen.

Én av oss er nettopp ferdig på videregående etter tre år med fritt skolevalg, og én av oss begynte denne uken. På de tre årene har det skjedd veldig mye. Byrådet ønsker at tiden med fritt skolevalg som vi kjenner det skal slutte.

For byrådet vil, med SV i spissen, vrake fritt skolevalg. Derfor satt de ned et utvalg for å sjekke hvordan de kunne fjerne ordningen. I innlegg 27. februar forsikret skolebyråden i Oslo at alternativet til fritt skolevalg IKKE var loddtrekning. Mange elever pustet lettet ut.

Et slag i ansiktet

Men så kom bomben fra byrådets eget utvalg; de foreslår blant annet loddtrekning. Og kvotering. Og å vekte ned karakterene. Alle forslagene er et slag i ansiktet til alle oss som er og har vært elever i Oslo. Alle som har stått på og alle som selv vil velge skole.

Debatten om fritt skolevalg handlet om retten elever burde ha til å forme sin egen fremtid. Nå handler den om at fremtiden ikke skal avgjøres ved loddtrekning. At Raymond Johansen ikke skal spille lotto med fremtiden vår.

Det er ingenting som tilsier at det å få skoleplassen sin loddet ut vil føre til mer motivasjon, læring eller frihet til elevene. Det er ingen voksne som hadde akseptert å gå på jobbintervju, og få til svar at jobben de søkte skal loddes ut. Det bør ikke vi ungdom akseptere heller.

Vi foreslår heller at Raymond Johansen lodder ut byrådene sine. Kanskje blir det mer kunnskap, læring og motivasjon i byrådet da? Mon tro det.

Positivt med spesialisering

Venstresiden argumenterer ofte med at fritt skolevalg gir såkalte «eliteskoler». Og ja, det vil naturligvis bli skoler med høyere inntakssnitt enn andre. Men er det ikke bare positivt at noen skoler kan spesialisere seg på å gi elevene sine ekstra utfordringer, mens andre kan sikte seg inn på å hjelpe dem som kanskje sliter litt mer?

Er det ikke bare positivt at noen skoler kan spesialisere seg på idrett, språk eller realfag? En skole er ikke god bare fordi inntakssnittet er høyt. Det som derimot betyr noe, er hvor langt skolen løfter oss.

Og nettopp derfor må vi gjøre skolene bedre. Jobbe for at flere fullfører og består, og at flere kommer inn på drømmeskolen sin. Derfor har Høyre startet en rekordsatsning på etter- og videreutdanning av lærere.

Fritt skolevalg over hele landet

Det gjør at vi får flere gode, moderne lærere som kan hjelpe oss. Derfor har Regjeringen satt strengere krav i lærerutdanningen. Derfor bør man kunne ta et 11. skoleår for å forberede seg på videregående om man ikke føler seg klar.

Og derfor kunngjorde kunnskapsminister Jan Tore Sanner at Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i alle fylker, i hele Norge. Det er ikke mindre enn en skolerevolusjon.

Skolen er den viktigste fremtidsbyggeren av alt. Om vi skal ha et bærekraftig samfunn, om vi vil integrere barn av innvandrere, om vi skal takle eldrebølgen, om vi skal gi muligheter til alle og om vi skal utvikle ny teknologi – da er det skolen vi må satse på. Da er det farlig med politikere som vil spille lotto med skolefremtiden vår.

Powered by Labrador CMS