Byråd for helse, eldre og arbeid Tone Tellevik Dahl ønsker å tilpasse språket også for transpersoner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo-byrådet vil innføre «hen» i det kommunale språket

Det rødgrønne byrådet i Oslo ønsker å bruke pronomenet «hen» og sender nå spørsmålet ut på kommunal høring.

Publisert

– Vi ønsker å skape norsk kommunal språkhistorie. Mangfoldet må få utvikle seg i takt med toleransen og respekten for det som er annerledes, sier byråd ToneTellevik Dahl (Ap) overfor VG.

Hun sender nå bruken av hen-ordet ut på høring til ulike instanser i Oslo kommune. Dahl mener det er på tide at kommunen henvender seg bedre til en tredje kjønnskategori og transpersoner i hovedstaden.

– «Skeive» blir ofte feilkjønnet i møte med kommune og myndigheter. Særlig når de mottar skjemaer eller skal skrive søknader, kan det oppleves som diskriminerende at de ikke har noe annet valg enn hun og han, sier Dahl.

En mangfoldig by

– Dette handler om å være en mangfoldig by og anerkjenne innbyggerne som de er, sier Tellevik Dahl, som er byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo.

Språkviter Sylfest Lomheim ved Universitetet i Agder er skeptisk.

– Etter mitt syn er ordet helt unødvendig og umodent ennå. Det er ikke noe problem å bruke et kjønnsnøytralt ord som vedkommende i kommunal bruk, sier Lomheim til VG.

Powered by Labrador CMS