Fra Bondens Marked under en tidligere Økouke i Oslo. Foto: Økouka

Oslofolk er mer positive til økologisk mat enn folk i resten av landet

Publisert

Ny undersøkelse viser at oslofolk omfavner økologisk mat i større grad enn resten av befolkningen. Stadig flere kjøper økologisk.

På spørsmålet om hvilken holdning folk har til økologisk mat, svarer 16 prosent i Oslo at de helst velger økologiske matvarer, mot mellom åtte til ti prosent i andre deler av landet. På fredag starter "Økouka", som skal feire nettopp denne maten.

Undersøkelsen, som er gjort av MediaCom på oppdrag fra Matmerk, viser også at selv om oslofolk er glad i økologisk mat, så har ikke urbanitet ellers noen tydelig påvirkning.

— Vi har tilgang på et mangfold av mat

Økologisk mat er populært i hovedstaden. Oslo kommune gir i 2017 støtte til omlag 100 nye urbant landbruk-prosjekter, og på fredag denne uka starter Økouka - en nasjonal feiring av økologisk mat og landbruk.

Uka arrangeres 14 steder i landet, og Oslo er klart den største.

Økouka starter på torsdag denne uka og varer til 30. september. Foto: Økouka

— Økouka er en feiring av mangfoldet i landbruks-Norge. Det er 13 organisasjoner som står bak, og i Oslo har vi opp mot 40 arrangementer - blant annet debatter, kurs og seminarer, sier Markus Brun Hustad, prosjektleder for Økouka i Oslo.

Han tror det er ulike grunner til at Oslofolk er ekstra glad i økologisk mat.

— En ting er at statistikken viser at høyt utdannede og kvinner velger økologisk mat i størst grad, så det kan hende at det er mange i disse gruppene i Oslo. I tillegg har vi tilgang på et mangfold av mat. Det hjelper å ha store, gode butikker med et bredt økoutvalg, sier Brun Hustad.

— Undersøkelsen viser og at vi velger økologisk på grunn av miljø og dyrevelferd, så det er tydelig at Oslofolk verdsetter dette høyt når de er så flinke til å velge økologisk.

Markus Brun Hustad, prosjektleder for Økouka i Oslo.

Holder kurs i hønseslakting

Blant arrangementene under Økouka, som varer fra fredag 22. september til søndag 30. september, fins innhøsting på gartneriet på Bygdøy Kongsgård, bondens marked, kurs i hvordan man kan lage såpe av kaffegrut og debatt om bærekraftig landbrukspolitikk.

I tillegg til alt dette kan du gå på hønseslakt-kurs.

— Det er populært å ha høns i byen for tiden, og da er det jo sånn at man en gang må slakte dem. Derfor holder vi et kurs i hønseslakting på Geitmyra på mandag neste uke, sier Brun Hustad.

Gulrøtter er på topp når det kommer til økologiske grønnsaker. Foto: Pixabay

Ikke så viktig for Oslofolk at maten er norsk

Et annet interessant funn for hovedstaden i den nye undersøkelsen er at norsk opprinnelse på maten generelt er mindre viktig ved valg av økologisk mat jo mer urbant man bor. Derfor er det på landsbasis klart færrest i Oslo som oppfatter det som avgjørende at maten er norsk.

Her svarer nemlig bare åtte prosent ja på spørsmålet om det er helt avgjørende at maten samtidig som den er økologisk, er norsk. På landsbasis ligger tallet på mellom 12 til 16 prosent.

Både produksjon og salget av økologisk mat øker jevnt, viser landbruksdirektoratets rapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer.

Blant annet er gulrot vinneren i den økologiske grønnsaksdisken, og salget av økologisk brød har doblet seg det siste året. Og er du interessert i nettopp brød, kan du for eksempel ta turen på foredraget "Er det noe galt med brødet vårt?" under Økouka.

Powered by Labrador CMS