Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
STILLER TIL VALG
Da Europa ble endret for alltid våknet 12 år gamle Hallstein: - Jeg ville kjempe for samarbeid og fellesskap
- Aldri mer kald krig. Aldri mer skulle noen vokse opp og frykte en atomknapp som kunne gå av, sier Hallstein Bjercke (V) om hvordan hans politiske engasjement ble vekket. - Nå er det igjen krig i Europa, legger han til.
Hallstein Bjercke (46) er en av Oslo og Venstres mest rutinerte og erfarne lokalpolitikere. Enkelte husker ham kanskje som kulturbyråden som tok det første spadetaket da det nye Munchmuseet i Bjørvika ble bygget.
En lokalisering som opprinnelig var Venstres idé. Som "alle" andre partier først stemte mot, før bystyreflertallet skiftet mening. Men det er en annen historie.
Nå handler det om valg og 46-åringen Bjercke har ladet opp til kamp for borgerlig seier i hovedstaden.
- Trengte å få unna litt fluefisking
- Hvor gikk sommerferien og med hvem?
- I sommer var jeg mye med familien min. Jeg var blant annet i Spania med kone og barn i to uker, og etter det var jeg for de meste ute i marka og litt på fjellet.
- Trengte å få unnagjort litt fluefisking før valgkampbobla tok meg, ler Hallstein Bjercke.
På meningsmålinger er det nå nesten dødt løp mellom den borgerlige og rødgrønne blokka i Oslo bystyre. Med en ørliten ledelse for de borgerlige på de siste målingene.
Det betyr at Hallstein Bjercke og Venstre kan ligge an til å få byrådsmakt sammen med Høyre etter valget. Men det var ikke oslopolitikken som vekket en 12-åring, som satt klistret foran TV`en hjemme på småbruket i Eidsvoll kommune i 1989.
- Muren falt. Berlinmuren. Selve symbolet på den kalde krigen - som hadde delt Europa i to - ble revet. Og det var ikke myndigheter eller maskiner som rev den. Det var folket.
- Putins terrorstat dreper uskyldige
- Vi så TV-bilder av familier som ble gjenforent. Av fremmede fra øst og vest som omfavnet hverandre. Det var glastnost og perestrojka. Det var nye tider. Et samlet Europa. Samarbeid og samhandel framfor kald krig, sier Hallstein.
- Jeg ville engasjere meg. Jeg ville kjempe for samarbeid og fellesskap. Jeg ville bygge broer og rive murer. Aldri mer kald krig. Aldri mer skulle noen måtte vokse opp og frykte en atomknapp som når som helst kunne gå av, forteller Venstre-politikeren.
Nå er den kalde krigen i Europa igjen aktualisert etter Russlands fullskalakrig mot Ukraina. I Oslo bosettes ukrainske flyktninger. Slik byer over hele Europa også gjør.
- Vladimir Putin og hans terrorstat bomber ukrainske byer, dreper uskyldige mennesker, begår grove krigsforbrytelser og driver millioner på flukt. Men han skal ikke få vinne. Diktaturet hans skal ikke få seire over demokratiet vårt. Det er vårt felles ansvar, sier Hallstein Bjercke.
- Lokaldemokratiet er førsteforsvaret
- Noen synes kanskje det er rart at jeg som er lokalpolitiker i Oslo og Venstres førstekandidat i et lokalvalg i Norge bruker tiden på å snakke om internasjonale spørsmål. Men jeg stiller ikke til valg i Oslo bare for å gjøre månedskortet billigere og for å gjenreise Oslo-skolen, sier han.
- Lokaldemokratiet er på en måte demokratiets førsteforsvar. Og på kontoret mitt har jeg en liten bit av Berlinmuren i glass og ramme. Den minner meg hver eneste dag på at fred, frihet og fellesskap aldri kan tas for gitt og at kampen for det liberale demokratiet må tas hver eneste dag – i alt vi gjør – i stort og smått, sier Hallstein.
For Venstre-politikeren representerer murbiten i glass noe helt spesielt: Frihet, fremtid og fellesskap.
- Den er også en påminnelse om alt det vi jobber mot. Dogmatisme, populisme, nasjonalisme, kommunisme og totalitære krefter. I dagens samfunn er dette stadig mer aktuelt, og jeg våkner hver dag og er stolt av å være del av et parti som kompromissløst støtter opp om kampen for det liberale demokratiet. Både her i Norge og ute i verden, sier Hallstein Bjercke.
- Hjerteskjærende historier
Hverdagen for en bystyrepolitiker er imidlertid også fylt av politiske saker som direkte berører byens innbyggere.
De siste årene har Hallstein Bjercke hatt permisjon fra jobben i Forsvaret. Dagene er blitt fylt av heltidspolitikk som gruppeleder for Venstre i bystyret.
- Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?
- Den soleklart beste dagen var 18. april. Da hadde Natur videregående skole stått på terskelen til nedleggelse i flere måneder på grunn av byrådets ideologiske motstand mot private skoler. Etter at elever, foreldre og opposisjonspartiene hadde protestert lenge, tok endelig skolebyråden til vett og sa at de skulle omgjøre vedtaket. Da ble det kakefest med elevene på skolen!
… og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?
- Det må være dagen vi avholdt høring om helsehusene i Oslo. Det å sitte i bystyresalen og høre en hel rekke med hjerteskjærende historier fra pårørende og pasienter om grov omsorgssvikt tror jeg er noe av det tøffeste jeg har gjort. Dessverre kommer det fortsatt frem nye historier fra eldreomsorgen som vitner om at vi er langt fra der vi skal være. Dette vil jeg være med å rydde opp i, sier Hallstein Bjercke.
- Byrådets Joker Nord-modell
- Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?
- Forrige uke da Venstre i Oslo fikk 10,6 prosent på en måling, og nå denne uken da vi fikk 9,5 prosent målt opp mot forrige lokalvalg! Det blåser en liberal vind over Oslo, og jeg tror mange ønsker å stemme på et parti som kompromissløst står opp for frihet og fellesskap i en tid der liberale verdier er under stort press – både i Norge og i resten av verden, sier han.
- Et sterkt Venstre er avgjørende for å få til månedskort til 499 kroner, sterkere vern av naturen, mer penger til Oslo-skolen og en fordomsfri sosialpolitikk som hjelper rusavhengige i stedet for å straffe dem. Det tror jeg mange ønsker seg mer av etter valget!
… og hva klasket du deg selv i pannen av?
- Da byrådet la frem forslaget til ny inntaksmodell ble jeg skikkelig oppgitt. Blandingsmodellen, Joker Nord-modellen, er en kronglete modell som gir valgfrihet til de med best karakterer, mens de aller fleste blir rammet av tilfeldighetsspillet til det rødgrønne byrådet, sier Venstre-politikeren.
- Har endret mening om høyhus
- Man skulle tro at byrådet tenkte seg litt mer om når det gjaldt en politisk sak som rammer Oslos ungdommer så hardt. De beviser atter en gang at de lar ideologi styre i skolepolitikken fremfor å følge faglige råd, mener Hallstein Bjercke.
- Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?
- Det må være i budsjettbehandlingen rett før jul hvor Venstre fikk gjennomslag for å utvide åpningstidene på brukerrommet i sentrum. Når folk står i lange køer utenfor brukerrommet fordi kapasiteten er sprengt, så må politikerne ta grep. Vi vet at tiltaket er skadereduserende. Utvidede åpningstider var et utrolig viktig tiltak for mange i byen vår, som på grunn av brukerrommet nå har en tryggere hverdag, sier 1. kandidaten for Venstre.
… og når tok du feil og måtte korrigere kursen?
- Tidligere var Venstre mot all bygging av høyhus. I en periode ble vi vel ofte omtalt som bremseklossen for høyhusutbygging i Oslo. Nå har vi endret standspunkt, fordi vi vet at det er mulig å bygge høyhus i kvalitet, og det frigjør også plass til andre viktige funksjoner i nærmiljøene. Så hvis vi er påpasselige med hvor man plasserer dem og hvordan de utformes kan det faktisk være veldig positivt for både folk og by, sier Hallstein.
- Billigere månedskort hele året
… og når skulle du ha holdt munn?
- Jeg vil tillate meg å snu om på spørsmålet, for jeg angrer veldig på at jeg ikke var strengere mot Rødt da de ikke ville gi våpen til Ukraina.
- Hvilket tall reagerte du på i år?
- 499. Jeg ble mildt sagt sjokkert da MDG bestemte seg for å sette ned månedskortprisen til 499 kroner den siste måneden før valget. Det er litt billig av et parti som stilte til valg på billigere kollektivtrafikk, men som i byråd har akseptert at månedskortprisen er høyere enn noen gang, sier han.
… og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?
- Jeg vil faktisk sørge for at Oslos borgere får billigere månedskort hele året, og ikke bare i en måned. Det har Venstre vist at vi klarer å prioritere i alle våre alternative budsjetter, og det vil vi også få til hvis vi vinner valget. Vi må faktisk belønne de grønne valgene til folk i hverdagen, mener Hallstein Bjercke.