I dag starter endelig hockeysesongen. Første kamp er Frisk Asker-Ringerike. Søndag spiller Vålerenga mot Lillehammer. Foto: Atle Enersen

Seriestart for ishockey. VårtOslo tipper på tabellen for årets sesong i Get-ligaen

Et klart forsterket Vålerenga-lag må tåle et visst forventningspress, men konkurransen om topplasseringene i Get-ligaen kan bli veldig hard. Vi ser på konkurrentene og presenterer et tabelltips.

Publisert

For ishockeysupportere kan ikke september og sesongstart komme fort nok. Nå er ventetiden over. Vålerengas første motstander er Lillehammer IK, som var forrige sesongs tapende finalist. Laget fra nordenden av Mjøsa var klart bedre enn VIF både i serien og ikke minst når de møttes i kvartfinalen. LIK feide rett og slett VIF av banen og vant enkelt 4-1 i best av sju kamper.

Vålerenga har forsterket laget sitt veldig i løpet av sommeren. Meget gode spillere som Mats Trygg, Kalle Ekelund og Villiam Strøm er på plass på backen, mens Martin Røymark og Lars Erik Spets er blant de nye fremover på banen.

Tipper på hjemmeseier

For Lillehammer ser det litt annerledes ut. De har mistet tre av sine beste spillere, tre canadiere som sto for hele 73 skåringer til sammen. De er erstattet av tre unge nord-amerikanere som ikke virker så sterke som de som forsvant.

Martin Laumann Ylven klinker til. Foto: Atle Enersen

Lillehammer er allikevel et av lagene som trolig vil være med i kampen om en topp-3 plassering. De pleier å være vanskelig å slå i Kristins Hall. For Vålerenga gjelder at de må gjøre Furuset Forum til en festning og bli et fryktet hjemmelag. Da må de starte med å slå Lillehammer på søndag. Det tror vi de vil gjøre og tipper en hjemmeseier, 3-1.

Narvik sa nei takk

Get-ligaen 2018/19 består bare av ni lag etter at Lørenskog ble degradert til 2. divisjon.

Klubben fikk ikke innvilget lisens på grunn av dårlig økonomi og dårlige styring. Narvik Hockey ble tilbud den ledige plassen. De ville gjerne rykke opp, men stilte som betingelse at de fikk spille såkalte dobbelkamper i helgene.

Narvik hockey takket nei til å spille i Get-ligaen.

Ishockeyforbundet la dette frem for klubbene, og de ville gjerne spille både lørdag og søndag når de var på tur til Narvik. Men de ville at Narvik for eksempel skulle spille mot VIF lørdag og Manglerud søndag når de var i Oslo. Dette mente Narvik var veldig urettferdig da de måtte møte et uthvilt Manglerud søndag, etter selv å ha spilt mot VIF 20 timer før. Det endte dermed opp med at Narvik takket nei til opprykk.

Knallhard rivalisering

Kongsvinger rykket ned fra GET-ligaen til 1. divisjon. Fra 1. divisjon rykket Ringerike Panthers opp.

Ringerike Panthers rykket opp i elitedivisjonen i år.
Keeper Steffen Søberg får hard konkurranse fra tidligere lørenskog-keeper Joachim Svendsen. Foto: Atle Enersen

Med bare ni lag i GET-ligaen ble det besluttet at lagene skal møte hverandre seks ganger, ikke fem som har vært vanlig. Det innebærer hele 48 serierunder.

Når lagene møtes så ofte, i praksis hver måned, blir rivaliseringen mellom lagene veldig sterk. Noe som gjør at GET-ligaen lever fra første til siste dropp. Så toppes det hele med et intenst sluttspill, hvor man møtes annenhver dag i best av 7-serier til man har kåret norgesmesteren.

Tabelltipset

  1. Storhamar - De suverene seriemesterne og norgesmesterne forrige sesong kan fort bli like utilnærmelige også i år. Viktigst for klubben er at Hamars store sønn Patrick Thoresen, som har signert for to år. Uten tvil GET-ligaens beste spiller. Men de har mistet poengmaskinene Kodie Curran, Jacob Berglund og Josh Nicholls. Disse tre sto for utrolige 73 poeng til sammen på 14 kamper i sluttspillet. De er erstattet av nye utlendinger, og spesielt forventes det mye av finnen Niklas Fogström som har over 300 kamper i den svenske eliteserien. For spenningen i GET-ligaen må motstanderne håpe at Storhamar ikke kommer direkte inn på vinnersporet fra start.
  1. Frisk Asker - Ved siden av Vålerenga er Frisk laget som har forsterket mest, og kanskje best. Nykommerne Patrick Andre Bowim, Christian Kåsastul og Mats Frøshaug er toppspillere i norsk sammenheng. De er også fire nye nord-amerikanere som det er store forventninger til. Shawn Szydlowwski blir en mann å se opp for. Han vant poengligaen i East Coast Hockey League, den ligaen de fleste nord-amerikanere i GET-ligaen kommer fra. Laget har også byttet trener. Sune Bergmann som var trener i ni sesonger er byttet ut mot Scott Hillman, som er en ung canadier som ikke har trent noe lag siden han i 2016 fikk sparken i sin forrige klubb. Det er nettopp trenerskiftet som er det største usikkerhetsmomentet i Asker-klubben.
  1. Vålerenga - Etter fire skuffende sesonger, tre 5. plasser og en 6. plass, har klubben forsterket laget kraftig. Bare bunnlagene slapp inn flere mål enn VIF sist sesong. De tre nye backene Mats Trygg, Kalle Ekelund og Villiam Strøm er ment å gi keeper Steffen Søberg bedre arbeidsvilkår. Fremover på banen må spillere som Tobias Lindström og Rasmus Ahlholm fortsette sin sterke poengproduksjon fra sist sesong. Henholdsvis 62 og 61 poeng ga 2. og 3. plass i poengligaen. Også nykommer Martin Røymark blir meget viktig. Han er tilbake i Oslo etter ni sesonger i svenske og finske toppklubber. Spill og resultater i treningskampene har ikke vært all verden, men vi tror at VIF vil bli sterkere utover sesongen slik at de vil kjempe om en topplassering. Også fordi et par av de argeste konkurrentene er svekket.
  1. Stavanger Oilers - Etter en skuffende 6. plass sparket Oilers både treneren og alle utlendingene. Ny trener er dansk-amerikaneren Todd Bjorkstrand. Av nykommerne er canadieren Jakob Lagace og amerikaneren Mario Lucia de mest spennende. Men den norske stammen i laget er betydelig svakere enn vi har vært vant til å se i Oilers. Laget mangler fysikk i forhold til da de hadde spillere som Tommy Kristiansen og Henrik Solberg. Vi tror Oilers gjør en bedre sesong enn sist og at det blir veldig jevnt med VIF og Lillehammer om 3. plassen.
  1. Lillehammer - Var overraskelseslaget med 3. plass i serien og tapende finalist. Har mistet de tre beste offensive spillerne. David Morley og Stephan Vigier er nå i Oilers, mens Brett Cameron er å finne i sveitsisk hockey. Tre nye, og yngre, nord-amerikanere er hentet inn. Men ingen av de har de samme merittene som de tre som er borte. LIK har en fin stamme av unge norske spillere, med Drøbak-gutten Jacob Lundell Noer i spissen. Fortsetter ungguttene utviklingen vil også Lillehammer være med i kampen om 3. plassen.
  1. Manglerud Star - Vi tror MS blir sesongens overraskelseslag i den forstand at de legger begge Østfold-lagene bak seg på tabellen. De har beholdt stort sett det samme laget som sist sesong hvor de ble nr. 7. De har dog mistet lagets poengkonger Peter Lindblad og Dylan Richard. De er erstattet av amerikanere Evan Allen og Michael McNicholas. Fra Lørenskog har kommet talentene Magnus Brekke Henriksen og Kevin Nilsen Berg. Til sammen gir dette et jevnt besatt lag som er veldig vanskelig å spille mot. Vi tror de fortsetter utviklingen under David Livingstone, som ble kåret til årets trener sist sesong.
  1. Sparta Sarpsborg - Seks av de sju beste i poengligaen for Sparta er borte fra et lag som gjorde en veldig god sesong sist da de endte på 2. plass i serien. I tillegg har backen Kalle Ekelund gått til VIF. Den som vil bli mest savnet er Henrik Malmström, som har lagt opp, etter 10 sesonger for sarpingene. Nykommerne ser ikke ut til å ha samme kvaliteter som de sju som er borte. Klubben sier de vil satse på sine egne unge talenter. Sparta har mulighet til å forsterke med ytterligere to utenlandske spillere. Det kan bidra til at de kommer høyere på tabellen enn det vi tipper.
  1. Stjernen - Fredrikstad-laget har hentet inn en meget merittert trener i Bengt-Åke Gustaffson, som førte Sverige til OL-gull i 2006. Laget som endte på 9. plass sist, men berget plassen i kvalifisering, har hentet inn ni nye spillere uten at laget ser så veldig mye sterkere ut. Jevnt besatt, men hvem skal skåre målene? Leter etter en center som de håper skal være en hærfører.
  1. Ringerike Panthers - Nykommerne fra Hønefoss er ikke levnet store sjansene i GET-ligaen. Det er en betydelig nivåforskjell på 1. divisjon og vår øverste divisjon. Ringerike har valgt å gi de spillerne som sørget for opprykket en sjanse til å vise at de duger i GET-ligaen. Det er hentet inn sju nye spillere også, slik at de har en bred tropp. Men det skal ikke være godt nok mot de etablerte klubbene. Målet for klubben er å beholde plassen i GET-ligaen og bygge laget sten for sten.
Powered by Labrador CMS