Koronatesting fra bilen på Bryn i Oslo. I forrige uke steg smitten kraftig, i første rekke på grunn av et utbrudd blant russ.

Smitten opp 87 prosent i Oslo

Et stort utbrudd av covid-19 blant russ i Oslo vest er en viktig del av forklaringen.

Publisert

I forrige uke ble det registrert 596 nye smittetilfeller i Oslo, opp fra 319 uka i forveien. Smittetallene i Oslo steg dermed hele 87 prosent fra uke 21 til uke 22. Det viser kommunens egne tall.

Et stort utbrudd av covid-19 blant russ i Oslo vest er en viktig del av forklaringen.

Vestre Aker på topp

Det er bydel Vestre Aker som nå har det høyeste smittetrykket, med et nivå på 269,6 smittede per 100.000 de siste to ukene. Smitten har derimot falt markant i de østlige bydelene, som er blitt prioritert i vaksineringen etter en lang periode med høy smitte.

Nasjonalt har smittetallene gått motsatt vei, med er en reduksjon på 17 prosent fra siste uke i mai.

Fortsatt bekymret

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener den største bekymringen nå er at smitten kan spre seg videre fra russen til uvaksinerte i foreldregenerasjonen.

Men russen testes jevnlig, og det bør være mulig å holde kontroll, fastslår han.

– Samtidig er det usikkerhet knyttet til situasjonen på Østlandet. Vi er fortsatt bekymret for at særlig yngre aldersgrupper kan bidra til en god del smittespredning, sier Nakstad til NTB.

Men lav smitte

Aldersgruppen 10–19 år har skilt seg kraftig ut i Oslo de siste to ukene med vesentlig høyere smitte enn øvrige aldersgrupper.

Nakstad minner likevel om at smitten totalt sett ikke er spesielt høy i Oslo nå.

– Det ser ut som man nå begynner å få mer kontroll både i Trondheim og andre steder hvor man har slitt med utbrudd, oppsummerer Nakstad.

– Det lover godt for at man kan begynne på den videre gjenåpningsprosessen, sier han.

En beslutning om neste trinn i gjenåpningen kan trolig ventes innen neste uke.

Powered by Labrador CMS