Fosen-aktivistene Elle Márgget Nystad, Elle Rávdná Näkkäläjärvi, Mihkkal Hætta, Petra Laiti, Ella Marie Hætta Isaksen, Ingke Maria Jåma og Nella-Stina Wilks Fjällgren møtte mandag kong Harald og kronprins Haakon på Slottet.

Krevde møte med Kongen – tok til tårene under audiensen på Slottet

Fosen-aksjonistene gjennomførte i forrige uke omfattende protestaksjoner mot staten og krevde møte med Kongen. Mandag fikk et knippe av dem audiens på Slottet.

Publisert

Sju Fosen-aksjonister fikk møte kong Harald og kronprins Haakon Slottet. De samiske aksjonistene var Ella Marie Hætta Isaksen, Elle Nystad, Elle Rávdná Näkkäläjärvi, Patre Laiti, Nella-Stina Wilks Fjällgren, Ingke Marie Jåma og Mihkkal Hætta.

– Alle tok til tårene, sa en gråtkvalt Ella Marie Hætta Isaksen til VG etter audiensen.

– Det ble en kjempesterk stund for oss, følelsesladet, fortsatte hun.

– Vi opplevde å ikke bare bli trodd, men et menneskemøte med en som virkelig møter mennesker med medfølelse og sympati. Det gjør et hav av forskjell i møte med denne staten som er så sterk og arrogant og vanskelig å snakke med.

– Tradisjon å gå til kongen

Fosen-aksjonistene har påpekt at kong Harald i 1997 på vegne av landet beklaget den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk. 

De syv Fosen-aktivistene som fikk audiens avbildet før møtet med kong Harald og kronprins Haakon.

Vel vitende om at kongen ikke har reell politisk makt, vil de imidlertid ikke kreve at han løser Fosen-saken.

Fosen-aktivistene på vei inn på Slottet til audiens hos kong Harald.

– Vi har ingen andre steder å gå. Vi håper Hans Majestet vil lytte til oss og minne den ansvarlige staten om sitt ansvar, sa leder Elle Nystad i NSR-Nuorat i forkant av audiensen.

– På en måte kan man si at det er samisk tradisjon å gå rett til kongen. Vi ser oss nødt til å vende tilbake til gamle tradisjoner og gå til kongen, sa Ella Marie Hætta Isaksen.

Avsluttet blokkeringer

Den lille lavvoen foran Slottet sto fremdeles der frem til møtet med kongen.

Denne lavvoen sto fremdeles foran Slottet før audiensen.

Fosen-aksjonistene har avsluttet blokkeringer av departementer og uttalte i forrige uke at de var ferdige med sivil ulydighet for denne gangen.

Den 11. oktober rigget de seg til i protest mot at regjeringen har brukt 730 dager uten å komme til en løsning i saken om vindindustrianleggene på Fosen. 

De ba også om audiens hos Kongen, noe de fikk.

Powered by Labrador CMS