Før moskéskytingen la terrorsiktede Philip Manshaus ut dette bildet på et nettforum. Inne i en bil blir det posert med et skytevåpen. Foto: Privat

- I dag ble han sett. Ensom i handling, men med en flokk rundt seg på nettet

� I dag ble han sett, hele landet følger med, ser på bildene, lurer på hva og hvorfor. I dag ble han sett, mange år for seint.

Publisert

Ensom i handlingen, men med en hel flokk rundt seg på internett. Daglig tilbringer en haug med ganske unge mennesker timesvis på internetts mørkeste sider. Foreldre flest vet ikke hva sidene heter engang.

De litt eldre, mange av dem er også foreldre, bidrar med å spre grums fra alternative medier som legitimerer hat og rasisme.

Statlig finansiert hat og ekstremisme

Sider som HRS, Resett og Document er gode rekrutteringskanaler for de mørkeste delene av nettet. 1,8 millioner kroner fikk HRS i fjor. Statlig finansiert hat og høyreekstrem rekruttering, helt sjukt.

Og apropos sjukt, for det henger ofte sammen dette her. Barn med høy risiko og lav resiliens blir livsfarlige voksne hvis ingen ser dem.

Det er ingen unnskyldning, men det er en forklaring på hvorfor høyreekstremismen sprer seg. Selv om det ser ut som den består av noen få folk hver gang de har demo. På nettet blir de unge med høy risiko og lav resiliens sett, akseptert, heiet frem og inkludert.

Politisk berøringsangst

PST fikk tips om terrorsiktede for et år siden. De samarbeidet med politiet men fant ikke grunnlag for å følge det opp nærmere. Tipset beskrives som vagt og ikke i retning av "forestående terrorplanlegging".

Nettopp. Det tar ikke lang tid fra "ikke i retning av" til å "være på vei." Bare det å være aktiv på de mørkeste nett-trådene burde kvalifisere til å bli tatt som et alvorlig tegn på fare. Det konkurreres om å gå lengst mulig, skrive de drøyeste tingene, og å være mest ytterliggående.

Norge henger etter. Politisk har man rett og slett vært godtroende, hatt berøringsangst eller bare "lukket øynene og holdt for nesa" som en på Stortinget sa sist de økte støtten til HRS.

Hat og fascisme må bekjempes

Er det noe politikere må ha nå, så er det vidåpne øyne og ører. Folk som sprer- og rekrutterer til - hat, rasisme og nazisme må ansvarliggjøres og motsies morgen, middag og kveld.

Det sterkeste redskapet mot radikalisering, er inkluderende fellesskap. Den beste forebygginga skjer tidlig i barne- og ungdomsårene. Dette må vi skjønne, og dette må vi se.

Før de sitter som smilende terrorister foran hele landets pressekorps.

*Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Eivor Evenruds Facebook-side. Det gjengis i sin helhet i VårtOslo med tillatelse fra artikkelforfatteren.

Powered by Labrador CMS