Biblioteksjef Knut Skansen og dr. Lilia Honcharevych, chargé d’affaires ved Ukrainas ambassade i Norge.

Ukraina gir bokgave til Deichman. – Informasjon er et våpen for å stå imot den russiske propagandakrigen

Ukrainas ambassade overleverer 260 ukrainske bøker til Oslos folkebibliotek. Dermed blir det lettere for ukrainske flyktninger i Norge å skaffe lesestoff på morsmålet til jul.

Publisert

Bøkene er skrevet av ukrainske forfattere, og i samlingen inngår titler for både barn og voksne. De aller fleste bøkene er på ukrainsk, men noen er på engelsk.

Dr. Lilia Honcharevych, chargé d’affaires ved Ukrainas ambassade i Norge, overrakte bokgaven til Oslos ordfører Marianne Borgen under en seremoni på Deichman Bjørvika i dag.

– På vegne av alle oss om bor i Oslo, og spesielt de av oss om har måttet flykte fra Ukraina, vil jeg takke for denne viktige gaven, og for det gode samarbeidet med Ukrainas ambassade. Disse bøkene kommer til å gi både kunnskap, glede og mening til mennesker som virkelig trenger det, sier Borgen.

– Informasjon er et våpen

Gaven er en del av «Den ukrainske bokhylla», et internasjonalt leseinitiativ lansert av Det ukrainske bokinstituttet og Ukrainas departement for kultur og informasjon. Målet er å tilgjengeliggjøre ukrainsk litteratur for ukrainere på flukt fra krigen som herjer hjemlandet deres.

– Vi er stolte av at ukrainere til tross for krigen fortsetter å lese, å vinne Melodi Grand Prix, å konkurrere og vinne medaljer, og å skape kunst, musikk og litteratur. Ukrainas kreative motstand er å utøve kunst gjennom smerte og kreativitet som helbreder og hjelper oss å forbli sterke, sier dr. Honcharevych.

– Informasjon er et våpen for å stå imot den russiske propagandakrigen. Kunstnere, forfattere og journalister samler bevis for russiske forbrytelser, de hjelper folk å skaffe informasjon med liv og helse som innsats.

Bøkene finner sin plass i en egen bokhylle i Deichman Bjørvikas fjerde etasje, men de kan også bestilles til og lånes fra hvilket som helst av de 22 Deichman-bibliotekene i Oslo.

Sårt tiltrengt løft

– Denne gaven er svært velkommen, og vi er veldig glade for å kunne tilby ukrainere i Oslo et bedre utvalg bøker på sitt morsmål, sier Knut Skansen, biblioteksjef i Oslo, i en pressemelding.

Etter den russiske invasjonen av Ukraina, ønsket Deichman å bygge opp en samling bøker på ukrainsk for å ha et tilbud til de mange ukrainske flyktningene som kommer til Norge. Men det viste seg å være vanskelig å få kjøpt inn bøker på ukrainsk.

– Vi klarte å skaffe en del barnebøker, men voksenbøker var det verre med. En del av det lille vi klarte å skaffe til veie av voksenbøker, var donasjoner fra enkeltpersoner. Vi har også bygget opp en digital samling med om lag 400 e-bøker på ukrainsk, men denne bokgaven gir oss et skikkelig og sårt tiltrengt løft, sier Skansen.

Bak bokgaven står Kyiv School of Economics’ veldedige stiftelse.

Powered by Labrador CMS