Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i godt humør da Oslos nye trikker ble lansert i fjor.
Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i godt humør da Oslos nye trikker ble lansert i fjor.

Unnvikende om kabinettspørsmål: - Jeg har full tillit til Lan Marie Berg, sier Raymond Johansen

Flere medier har erfart at Raymond Johansen setter hardt mot hardt og truer med å gå av med hele byrådet når bystyreflertallet behandler Frps mistillitsforslag mot Lan Marie Berg. Men byrådslederen unnviker å svare på om han stiller kabinettspørsmål i bystyret onsdag.

Publisert

Under pressekonferansen om koronalettelser i Oslo fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) naturlig nok også spørsmål om hva han gjør etter at det tidligere på dagen ble klart at det nå er bystyreflertall for å felle miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

— Det er jeg som utnevner byråder

— Jeg har full tillit til min byråd Lan Marie Berg. Det er et møte i bystyret i morgen, og jeg mener det er naturlig at den videre debatten fortsetter der, svarte Johansen gjentatte ganger.

— Det er jeg som utnevner byråder, la han til mens han igjen gjentok at han har full tillit til Berg.

Det er nå flere ulike scenarier på hva som kan skje frem mot klokken 12 i bystyremøtet. Lan Marie Berg kan velge å kaste inn håndkleet og trekke seg frivillig. Eller hun kan avvente om noen av de borgerlige partiene, Sp eller Rødt bøyer unna for trusselen om at hele byrådet kan gå av etter et kabinettspørsmål fra Raymond Johansen.

Kabinettspørsmål før mistillit behandles

Ved å gamble på at noen i mistillitsleiren snur, risikerer selvsagt Berg og Johansen at de ikke lykkes. Da felles Berg av bystyret og er ferdig som byråd i Oslo.

Raymond Johansen er med et kabinettspørsmål avhengig av å komme bystyrets behandling av mistillitsforslaget i forkjøpet. Og forsøke å presse for eksempel Rødt til å si partiet har tillit til hele byrådet. Da faller nemlig hele flertallsgrunnlaget for mistillitsforslaget bort.

Men Raymond Johansen holder kortene tett til brystet og er ikke villig til å svare på om han vil presse bystyreflertallet til å svare på om de har tillit til Ap/SV/MDG-byrådet.

Bakteppet for mistillitsforslaget er at de borgerlige partiene, Sp og Rødt mener Lan Marie Berg ikke informerte tidsnok om budsjettsprekken på 5,2 milliarder kroner i Oslos nye reservevannforsyning fra Holsfjorden.

— Nå skal jeg få meg noe mat

Nå går det trolig mot at Raymond Johansen ikke sier noe offentlig før ved starten av bystyrets møte klokken 12 onsdag. På spørsmål om det ble hektisk møtevirksomhet i kveld svarte byrådslederen:

— Jeg skal på møte i Oslo Arbeiderpartis representantskap og der skal vi snakke om den alvorlige situasjonen med ledighet i Oslo.

— Men det blir vel noen telefoner om denne saken i kveld?

— Det blir alltid mange telefoner. Nå skal jeg først få meg noe mat, som jeg har kjøpt hos Der Pepper`n Gror, svarte Johansen presskorpset og siktet til den indiske restauranten på Fritjof Nansens plass ved Rådhuset.

Powered by Labrador CMS