Syklister ved Aker Brygge Tjuvholmen. Foto: VisitOSLO/Rod Costa

Oslo kåret til en av verdens mest bærekraftige byer

Oslo er kåret til en av verdens sju mest bærekraftige byer i Green Building & Design, USAs ledende bransjemagasin for grønne løsninger innen arkitektur, design og byutvikling.

Publisert

Hånd i hånd med Oslos raske vekst, følger en flom av byutviklere og arkitekter som tilbyr bærekraftige løsninger på veksten, påpeker det amerikanske bransjeorganet Green Building & Design.

Magasinet trekker frem som positivt at alle kommunale nybygg avkreves å ikke bare være nullutslippshus, men også være pluss-hus, altså produsere mer energi enn de bruker.

Fremhever klimaregnskapet

Magasinet peker også på at Oslo har som mål å være klimanøytralt innen 2030 og trekker frem virkemidlene for å få til dette: bussfeltene, avgiftsletter for elbiler, støtte til elsykler, klimaregnskapet for Oslo, at byen jobber mot et bilfritt sentrum og at det kommunale pensjonsfondet (Oslo forsikring) bevisst investerer i grønne prosjekter i stedet for fossile.

FutureBuilt får en stjerne i margen

Når det gjelder byutvikling fremhever Green Building & Design det kommunale programmet FutureBuilt. De gir støtte til pilotprosjekter som kombinerer karbonnøytrale bygg og en spennende arkitektur.

Kåringen har fått med seg at Futurebuilt er i ferd med å nå målet om å gjennomføre 50 pilotprosjekter innen 2020 med et karbonavtrykk som er 50 prosent under det som ellers er vanlig. Fremover stiller Futurebuilt strengere krav for å komme med i programmet, blant annet at byggene må bruke null energi eller generere mer enn energi enn de bruker.

Green Building & Design har lagt merke til Vulkanområdet og Mathallen Oslo. Foto: Finn Ståle Felberg

Vulkanområdet peker fremover

Det amerikanske magasinet mener den høye bevisstheten rundt bærekraftighet er i ferd med å forme hele nabolag, og peker spesielt på Vulkanområdet ved Akerselva. Her fins Mathallen, landets største ladeanlegg for elbiler samt hoteller med svært lav energibruk. «Et system av brønner som henter opp jordvarme fra over 300 meters dyp, er konstruert. Disse leverer energi til oppvarming og nedkjøling av alle byggene i området».

Mange bygg i Oslo har også installert omfattende solvarmeanlegg, topp moderne isolasjonsløsninger og resirkulerer varmen i byggene.

Powered by Labrador CMS