Oslo 20231216. Solidaritetsmarkeringer for Gaza pågår rundt om i Norge idag. Her fra Eidsvolls plass i Oslo. LO, Den norske kirke, Amnesty, Redd Barna, UNIO og Fellesutvalget for Palestina er blant de organisasjonene som støtter markeringen.Foto: Annika Byrde / NTB
Anslagene på hvor mange som møtte opp foran Stortinget varierer fra 10.000 til 15.000 mennesker.

Gaza-demonstrasjoner over hele landet: Anslår opp mot 13.000 mennesker på markering i Oslo

Lørdag har det vært demonstrasjoner for fred i Gaza over hele Norge. Over 100 organisasjoner og partier står bak markeringene. Foran Stortinget anslås det at over 13.000 demonstranter møtte opp.

Publisert

LO, Unio, Den norske kirke, Amnesty og Redd Barna er blant arrangørene når det i over tjue byer og tettsteder demonstreres for fred i Gaza.

– Gjennom å samle folk på gater og torg viser vi i fellesskap solidaritet med Gaza, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik på vegne av alle organisasjonene.

– Folkelig engasjement er med på å øke presset for at Israel stopper drapene på barn og sivile i Gaza, sier LO-lederen.

Ingen hendelser i Oslo

Politiet sier at det foreløpig går rolig for seg under markeringen på Eidsvolls plass i Oslo.

– Vår jobb er å passe på og sørge for at ting foregår som det skal, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sier at det er mye folk til stede, noe som skaper noen trafikale utfordringer. Blant annet er Rosenkrantz' gate stengt for trafikk.

– Foreløpig er det ingen hendelser og vi har ikke sett noen tegn til noen motdemonstranter, sier Grøttum.

På Karl Johans gate ved Dasslokket var det tett i tett med demonstranter lørdag ettermiddag. Gaza Plaestina Israel krig våpenhvile fred
På Karl Johans gate ved Dasslokket var det tett i tett med demonstranter lørdag ettermiddag.

Klokken 13.55 skriver politiet på X (tidligere Twitter) at markeringen i Oslo er avsluttet. De anslår at 13.000 mennesker var til stede.

Telleekspert Arne Rollijordet anslår 15.000 til 20.000 oppmøtte.

Tre krav

Etter mer enn to måneder med krig er situasjonen for sivile på Gazastripen katastrofal. Ifølge FN er rundt 18.000 palestinere drept, over 70 prosent av dem er kvinner og barn.

– Uansett politisk farge mener nesten alle i Norge at bombingen av folk i Gaza må stoppe, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen til Klassekampen.

Politiet anslår over 10.000 demonstranter, mens andre mener det var mellom 13.000 og 15.000 som møtte opp ved Stortinget lørdag. Palestina Gaza Israel demonstrasjon fred våpenhvile
Politiet anslår over 10.000 demonstranter, mens andre mener det var mellom 13.000 og 15.000 som møtte opp ved Stortinget lørdag.

Lørdag har demonstrantene tre krav: Stopp drapene på barn og sivile i Gaza, forsvar folkeretten og løslat sivile gisler og vilkårlig fengslede.

– Kravene er brede og formulert slik at organisasjoner som ikke ønsker å være politiske, kan tilslutte seg. Vi mener det er viktig å få visst at støtten til palestinerne er enorm i Norge, sier Khateeb.

De fleste markeringene startet klokken 13 lørdag

Powered by Labrador CMS