DEBATT

Christer Falck
– For eksempel kunne jeg satt opp Purple Rain og tatt med meg en Prince-gitar, Prince-boka jeg skrev og holdt et totimes-foredrag, sier Christer Falck.

– Jeg har lyst til å lage Nordstrand Filmklubb

Men for å kunne sette i gang noe sånt, må jeg ha med meg sju andre som er villige til å bjuda på seg selv en gang annenhver måned, uten å tenke at du på død og liv skal bli så rik (rik kan være så mangt).

Publisert

For en god del år siden, før pandemien, ble jeg spurt om å bidra med noen innspill på Nordstrand Kulturarena, et bygg som ligger omtrent midt i Sæterkrysset, og vi satt oss ned en liten gjeng og tenkte høyt og drodlet om hva Nordstrand-folk trenger.

At det satses mye på idrett på Nordstrand vet vi jo, men kultur!? Altså, Richard Larsson og jeg måtte i Nordstrand kirke for å arrangere konsertserien vår. Flott kirke, for all del, men man må jo luke bort 80 prosent av all musikk før man kan begynne bookingen.

Å ja da, all musikk passer i kirke og alt det der, men ikke alle vil spille i kirke, kirker har et litt utfordrende rom for enkelte type konserter og det er 500 plasser.

Et sted med sjel

Parallelt med konsertene i kirka, har Nordstrand Kulturarena sakte, men sikkert jobbet seg fremover. Nordstrand Jazzklubb, POPrommet i 2. etasje med den evig smilende Venke Knutson, og en drøss med arrangementer - fra strikk til lyrikk og musikk.

Og nå har de endelig fått gaver i form av lyd og utstyr - og snart en liten kafé, og nå tror jeg jaggu man snart kan kalle det en skikkelig kulturinstitusjon.

Ikke et sånt kjøpe-opplegg hvor kommunen slenger noen millioner og bygger en black box, men et sted med sjel, sofaer, kaffe og de usedvanlig hardtarbeidende Karen Johanne Strømstad og Helene Andersen som klarer å fylle huset med mer og mer stash, som bare venter på å tas i bruk.

To ansatte på 50 prosent stilling hver, som har utrettet mer enn et gjennomsnittlig kulturhus med et halvt dusin ansatte.

Jeg kunne satt opp Purple Rain

Siden det neppe blir store summer for de som vil lage noe der inne, i alle fall til å begynne med, er vi avhengige av å fylle huset med innhold sammen. Jeg tenker at det kan være mye gøy man kan få til, og innsatsen trenger ikke å være enorm, men den må være bra den ene gangen du må trå til.

Jeg har lyst til å lage Nordstrand Filmklubb. En gang i uka skal det vises en film. Jeg har ikke tid til å sette av en fast dag i uka, men kanskje en gang i måneden, eller kanskje aller helst en gang annenhver måned.

Om vi skulle gått for en sånn løsning, tenker jeg at vi trenger åtte personer. Hver, for eksempel tirsdag, skal vi sette opp en film og et tilhørende arrangement. For eksempel kunne jeg satt opp Purple Rain og tatt med meg en Prince-gitar, Prince-boka jeg skrev sammen med Petter Aagaardog og holdt et totimes-foredrag etter at vi har sett filmen.

Neste uke kunne kanskje X satt opp filmen X og invitert X og X som skal analysere hvorfor X er verdens beste skuespiller.

Kanskje binge-lørdag

Og hver 8. uke må jeg komme opp med noe genialt. Jeg tenker at jeg kanskje kunne vært musikkfilm-mannen, mens en annen kunne vært fransk eller europeisk film-kjenneren, en kunne konsentrert seg om skrekkfilm, en om science fiction, en om norske filmer, en om dokumentarer etc.

Eller om vi bare hadde valgt helt etter innfallsmetoden.

Kanskje vi kunne hatt binge-lørdag, hvor vi så hele Baby Reindeer sesong 1 på en kveld, Star Wars-weekend, norske filmklassikere-releaser, halloween-utendørskino, valentines klinefilmdag, sportsfilmer før VM, dokumentarfilm med paneldebatt etterpå eller stumfilmaften - kanskje med band.

Meld interesse

Men for å kunne sette i gang noe sånt, må jeg ha med meg sju andre fra området eller sju personer som er villige til å ta trikken til Sæter og bjuda på seg selv en gang annenhver måned, uten å tenke at du på død og liv skal bli så rik (rik kan være så mangt).

I disse dager jobbes det med å skaffe lerret og fremviser. Karen og Helene er flinke til å få tak i ting, så jeg tror det bare er et tidsspørsmål.

Om noen føler kallet, kan dere melde deres interesse. Og meld dere gjerne inn i Nordstrand Kulturarena, om dere ikke allerede er medlem.

Powered by Labrador CMS