Håndverkergården i Københavngata 2 på oversiden av Sofienbergparken. Foto: Privat
Håndverkergården i Københavngata 2 ligger mot det nordvestlige hjørnet av Sofienbergparken.

Mursteiner ramler ut og landemerket forfaller. Men nå skal endelig den 35 meter høye pipa på Løkka restaureres

- Selv om den ikke er i bruk, er fabrikkpipa et viktig landemerke på Grünerløkka, skrev eierne av Håndverkergården da de søkte om penger til restaurering. Nå kommer pengene.

Publisert

Håndverkergården ligger nederst i Københavngata ved det nordvestlige hjørnet av Sofienbergparken. 

Alle som går forbi legger merke til den nedlagte fabrikkens imponerende pipe, som er 35 meter høy. Men dessverre har pipa de siste årene vært i en sørgelig forfatning.

Får en kvart million

- Håndverkergården representerer næringslivet som ga arbeidsplasser til folk i nabolaget, Men tidens tann har medført at blant annet mursteinene på pipa faller ned, skriver Kulturminnefondet i en pressemelding.

Nå har eierne av Håndverkergården fått 250.000 kroner fra fondet. Pengene er ment til restaurering av fabrikkpipa, som markerer en viktig del av Oslos industrihistorie.

Bygningene rommer i dag tradisjonelle håndverksbedrifter. 

Her finner vi fire møbelsnekkerverksteder, ett blikkenslagerverksted, ett malerverksted og to lokaler med kunstneratelierer, som fortsatt er i drift. 

Håndverkergården i Københavngata 2 fotografert på tidlig 1960-tallet. Foto: Privat / Kulturminnefondet
Håndverkergården i Københavngata 2 fotografert på tidlig 1960-tallet.

- Høy antikvarisk verdi

- I et område hvor mange av de gamle verkstedsbygningene har forsvunnet eller blitt ombygd til boliger, er det spesielt verdifullt at Håndverkergården fortsatt brukes slik det opprinnelig ble brukt, mener styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln.

Fabrikkbygningen ble oppført som kassefabrikk av Brødrene Volla i 1897 i pusset tegl i tre etasjer pluss to kjelleretasjer, originale vindu og den karakteristiske høye pipa. 

 Brødrene Volla solgte eiendommen til håndverksbedrifter som var leietakere i gården i 1941 og de stiftet AS Kjøbenhavnsgate 2. Selskapet har drevet gården siden den gang. 

- På nettsiden "Murbyen Oslo" skriver Ulf Teigen at dette er en spesiell bygningsmasse av høy antikvarisk verdi. 

- Her har det vært småindustri og håndverk siden bygningene var nye og bygningene har beholdt mye av sitt originale uttrykk, skriver Kulturminnefondet.

Powered by Labrador CMS