– Målet med aksjonen var å fremme Ukrainas sak og å arrestere Putin som en krigsforbryter, forteller tsjekkiske Jan Hajdelak Husták, fra Direct Action Theatre.

Teatergruppe arresterte Putin og lyssatte det ukrainske flagget på den russiske ambassaden

– Der fikk vi han! I nattens mulm og mørke lyssatte performance-kunstnere det ukrainske flagget på den russiske ambassaden og arresterte Vladimir Putin – foran de russiske diplomatene på vei ut til bilene sine.

Publisert

I fulle opprørspolitiuniformer arresterte fire skuespillere fra ProjektorPøblene og Direct Action Theatre en person utkledd som Putin. Samtidig lyssatte de den russiske ambassaden i fargene til det ukrainske flagget.

Det hele skjedde idet de russiske diplomatene gikk hjem for dagen og var på vei til bilene sine.

– Målet var å vise de russiske diplomatene og Russlands regime hvilken side av historien de velger å stå på, gjennom å projisere det ukrainske flagget på ambassaden og arrestere Putin som krigsforbryter, sier Mads Faste Liang Nilsen, fra ProjektorPøblene.

Her blir den russiske ambassaden lyssatt med de ukrainske fargene.

Gjorde narr av Putin

Nilsen forteller at det var en demonstrasjon foran ambassaden rett før performancen og at kunstnerne bestemte seg for å gripe anledningen.

– Skuespilleren som var utkledd som Putin satt med bar overkropp på en gyngehest, som en slags latterliggjøring av det maskuline bildet av Putin, forteller Nilsen.

En ikke så macho Putin blir latterliggjort mens han sitter på en gyngehest.

– Friskt og modig

Mens Putin «ble arrestert», satte Nilsen i gang med å projisere bildet av det ukrainske flagget på ambassaden. Det gjorde han fra en varebil parkert på parkeringsplassen til den russiske ambassaden.

– Vi fikk taktfullt beskjed fra politiet om at det ikke var lov å lyssette ambassaden og at vi måtte fjerne oss. Det kom ikke overraskende, og vi i føyde oss etter politiet, siden vi er ute etter å tøye strikken, ikke å ryke den. Det var kun Putin som ble arrestert, ingen andre, og det hele var over på fem minutter.

– Det er et tankekors at Norge forsyner Ukraina med våpen som skal skyte mot russiske soldater, mens her blir aktivister bortvist av politiet når vi «skyter» med lys på ambassaden.

Teatergruppene ønsker at folk skal se på Putin som en krigsforbryter.

– Putin er en krigsforbryter

– Målet med aksjonen var å fremme Ukrainas sak og samtidig arrestere Putin som en krigsforbryter. Vi ønsker at folk skal tenke at Norge ligger nært Ukraina og at Putin bør arresteres. Det føles rart at politiet er til stede for å beskytte den russiske ambassaden, trass i Wien-konvensjonen. Ingen av oss gjorde noe farlig, og vi ble ikke tillatt å uttrykke vår fulle mening, siden vi måtte avblåse aksjonen, sier tsjekkiske Jan Hajdelak Husták, fra Direct Action Theatre.

Han er veldig glad for at så mange europeere reagerer kraftig.

– Krigen i Ukraina fremstår for meg som helt svart-hvit, noe som føles rart. I dagens verden kan de fleste ting forstås i toner av grått og grånyanser, men ikke denne krigen. Den føles bare svart-hvit, siden det ikke finnes noen rettferdiggjøring av invasjonen. Det er bra at Europa reagerer såpass sterkt og enhetlig, siden folk dør, sier han.

"Anholdelsen" av Putin skjer foran den russiske ambassaden.
Powered by Labrador CMS