DEBATT

Folk fra aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen feirer at det ikke er flertall for nytt fengsel. Her er Groruddals-representanter fra Naturvernforbundet, Ap, SV, MDG, Rødt og Venstre samlet.

- Vi gir oss ikke! Alt som kan krype og gå står sammen om å bevare Bredtvetskogen

— Etter mer enn to års langdryg kamp for Bredtvetskogen ser det ut til at vi vinner. Men vi er blitt vant med at denne saken tar nye vendinger - og til å ikke stole på regjeringa, uansett farge.

Publisert

Groruddalen har stått sammen i denne kampen – og det har vært et engasjement uten like! Det skal vi bygge videre på. Vinner vi dette står vi sterkere i andre kamper for natur og levekår i Groruddalen.

Vår motstand har levd på dugnadsånd og kjærlighet til dalen. I regjeringa, departementet, direktoratet og Statsbygg er det masse folk som har jobbet med dette på heltid. Vi har kun hatt fritida og samholdet.

— Ser gjerne at kvinnefengselet blir

De ansvarlige etatene har brutt loven en rekke ganger, og forsøkt å hindre oss i å følge med på saken. En rekke dokumenter er journalført månedsvis for seint. Vi har flere eksempler på dokumenter i denne saken som er journalført 1-2 år for seint!

Hvordan skal «vanlige folk» kunne følge en sak når de ansvarlige etatene ikke følger offentlighetsloven og arkivloven?

Enkelte har forsøkt å framstille kampen for Bredtvetskogen som en kamp mot de innsatte. Det er patetisk. Folk på Veitvet, Kalbakken, Sletteløkka og Rødtvet har levd godt med kvinnefengselet i alle år. Vi ser gjerne at det blir der og rehabiliteres.

— Kunne gjerne sette seg inn i saken

Det er ikke fengselets naboer som har nedprioritert kvinners soningsvilkår ved hver eneste anledning, i en årrekke.Er du politiker med ansvar for justispolitikk kan du slippe unna med hva som helst. At du må bygge et gigantisk mannsfengsel for å hjelpe kvinner er likevel en surrealistisk «höjdare».

Ap, Sp og Høyre stemte forøvrig MOT å pusse opp kvinnefengselet, senest på torsdag. De siste dagene har vi også sett at det å være kommentator i en avis ikke er noen garanti for at du kan (eller skjønner) noe som helst om det du kommenterer, f.eks. Avisa Oslo torsdag og Dagsavisen fredag.

Å lese andre aviser kan alle gjøre, men folk som får betalt for journalistikk kunne jo gjerne også sette seg inn i saken. AOs Eirik Mosveen gikk seg bort på Bredtvetjordene for noen dager siden.

— Et nytt fengsel kan godt ligge i Oslo

Hadde han giddet å gå noen hundre meter lenger kunne han ha kommet til Kjelsrud. Der skal det bygges en ny politistasjon, med en park ingen har bedt om. Mosveen kunne jo spurt hvorfor man ikke bygger et nytt fengsel ved siden av politihuset.

Det er ingen fasit som tilsier at et nytt Oslo fengsel ikke kan ligge i Oslo. Det er ingen fasit som sier at den eneste aktuelle tomta i Oslo er et friområde som tilfeldigvis er gratis for staten.

I stedet for å være bitter og grinete, kunne byrådsleder Raymond Johansen ha bidratt til å finne en annen tomt innafor Oslos grenser. Da hadde han også fulgt opp Oslo Aps årsmøtevedtak i saken.

— Når Groruddalen står sammen vinner vi

Det har han ikke gjort, han har stolt på enhver justisminister som har dukket opp på hans kontor – uansett om det var fra Frp, Frp, Høyre eller Sp. Det er dårlig politisk håndverk fra en som kan mye bedre.

Vi har ikke gitt oss, og vi kommer ikke til å gi oss. Enstemmige bydelsutvalg i Bjerke og Grorud og alt som kan krype og gå av organisasjonsliv står sammen med Bevar Bredtvetskogen.

Det nytter å engasjere seg, det nytter å protestere. Når Groruddalen står sammen vinner vi. God 1. mai!

Powered by Labrador CMS