Boligprisene fortsetter å stige kraftig i Oslo.
Boligprisene fortsetter å stige kraftig i Oslo.

Første kvartal er det hotteste boligmarkedet i statistikkens historie, ifølge Eiendom Norge

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene steget med hele 7,6 prosent. Det gjør første kvartal 2022 til det sterkeste i boligprisstatistikkens historie, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Publisert

Bodø og Fauske har hatt den største oppgangen de siste tolv månedene, med 12,1 prosent. Oslo har hatt den svakeste utviklingen de siste tolv månedene, med 4,1 prosent.

– Januar og februar var preget av et svært lavt tilbud i bruktboligmarked. Men i løpet av mars har antallet boliger til salgs steget, og spesielt i Oslo, selv om det fortsatt er betydelig lavere enn i 2021, sier Henning Lauridsen, direktør i Eiendom Norge.

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i mars, ned fra 38 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Bergen, med 16 dager.

Venter mer moderat utvikling

I slutten av mars satte Norges Bank opp styringsrenten og varslet samtidig sju renteøkninger fram til utgangen av 2023. I lys av dette er det grunn til å vente en mer moderat utvikling i boligprisene fremover, tror Eiendom Norge.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge sier det fins forhold som kan påvirke boligprisene i ulike retninger.
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge sier det fins forhold som kan påvirke boligprisene i ulike retninger.

– Like fullt er det andre faktor som trekker i motsatt retning, nemlig forventninger om høy lønnsvekst og utfordringer i nyboligmarkedet, blant annet knyttet til økte materialkostnader på stål, trevirke og betong og forstyrrelser i globale forsyningslinjer. Blir det utfordringer for realiseringen av nye boligprosjekter, kan dette også få innvirkning på bruktboligprisene, sier Lauridsen.

Mange henvendelser om fastrente

Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge, peker på at det i noen av de større byene fortsatt er selgers marked. Banken melder om jevn etterspørsel etter finansieringsbevis.

– Det er få boliger til salgs, noe som gjør at budrundene driver prisene opp. I Oslo er det fortsatt ikke uvanlig at boligene går flere hundre tusen over prisantydning, sier Marjamaa.

Nordea har de siste ukene hatt en mangedobling i henvendelser om fastrente. – Kundene binder ikke nødvendigvis renta, men mange har et stort informasjonsbehov, sier Randi Marjamaa.

Powered by Labrador CMS