Drapet på Benjamin Hermansen var rasemotivert, og vekket stort engasjement over hele landet.

Tirsdag er det 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia i Oslo

Minnefondet og lokalmiljøet i Holmlia markerer dagen tirsdag med ett minutts stillhet og digital fakkellenke. De oppfordrer hele Norge til å delta i markeringen.

Publisert

– For tjue år siden lovte vi aldri å glemme. Det løftet har vi holdt, og det skal vi fortsette å holde. Drapet på Benjamin skulle aldri ha skjedd, og det er vårt felles ansvar å sørge for at det ikke skjer igjen, sier Beatriz Jaquotot i Benjamins Minnefond.

Markerer med rådhusklokkene

Rådhusklokkene i Oslo og kirkeklokkene på Holmlia kommer også til å markere dagen ved å spille Beatles' «Yesterday».

15-åringen ble drept kvelden 26. januar 2001, da han sto utenfor en butikk sammen med kameraten sin. En bil kjørte inn på parkeringsplassen, i den satt det tre nynazister. To av dem jaget guttene, og fikk til slutt tak i Benjamin Hermansen. Han ble knivstukket i ryggen, brystet og armen.

Denne plakaten ligger ute på nettsidene og facebooksidene til minnefondet.

Følg med på facebooksiden

På facebooksidene til Benjamins minnefond ligger det beskjed om at et planlagt fakkellenke måtte avlyses på grunn av de strenge koronaretriksjonene som ble innført lørdag 23. januar:

«I går jobbet Holmlia junior med å pakke ut fakler, gule vester og munnbind og sorterte til alle gruppene som skulle stå i fakkellenken 26. januar. I dag må vi dessverre avlyse. Det blir ingen fakkellenke. Men det blir likevel en fin markering! Kl 11.59: ett minutts stillhet Kl. 12.00: klokkespill som vi håper mange får med seg! Det blir digitalt fakkeltog, filmer og kronikker som kan sees og leses hjemmefra. Tenn et lys mot rasisme og følg oss på denne siden vi legger ut det meste her.»

40.000 gikk i tog

Drapet på Benjamin Hermansen var rasemotivert, og vekket et stort, anti-rasistisk engasjement over hele landet. Over 40.000 nordmenn gikk i fakkeltog for å uttrykke avstand og avsky mot rasisme i etterkant av drapet.

Dette var Youngstorget torsdag 1. februar 2001, bare noen få dager etter det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen. Mer enn 40.000 mennesker deltok i fakkeltoget. Tirsdag markeres det at det er 20 år siden han ble drept, bare 15 år gammel.
Powered by Labrador CMS