Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Planlegger avhør av Høiby neste uke: – Hvis han tilstår det han har sagt, vil han trolig få strafferabatt på mellom 20 og 30 prosent
Marius Borg Høiby tilsto vold og skadeverk i kokainrus i en Frogner-leilighet i en medieuttalelse onsdag. Dersom saken skal behandles som en tilståelsesdom er, det flere ting som gjenstår, ifølge ekspert. Politiet varsler avhør neste uke.
– Politiet har vært i dialog med forsvarer om å gjennomføre avhør av Høiby. Det er planlagt avhør neste uke. Etter ønsker fra forsvarer går vi ikke ut med konkret tidspunkt, opplyser politiinspektør Henriette Taxt Rødstadli i Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.
Høiby har ennå ikke tilstått formelt overfor politiet
ettersom han ennå ikke har blitt avhørt. Men han varslet onsdag i en uttalelse
til pressen at han ønsker å stå til ansvar for det han har gjort, og at han
ønsker å forklare seg sannferdig til politiet.
«Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel», skrev Høiby i uttalelsen som ble sendt til NTB og flere medier via hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien.
Den fornærmede kvinnen i saken, som Høiby selv har referert til som kjæresten sin, skal også i avhør hos politiet neste uke, opplyser hennes bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NRK.
Krever enighet mellom siktede og politiet
Hva som nå skjer videre med saken juridisk, er foreløpig ikke besluttet. Én mulighet er en tilståelsesdom. Men det er i så fall flere ting som gjenstår før dét kan skje, ifølge lagdommer i Agder tingrett og medlem av dommernes mediegruppe, Rune Bård Hansen.
– Tilståelsessaker gjelder når siktede har avlagt en uforbeholden tilståelse til politiet, som må bekreftes i retten, forteller Hansen.
– Det vil si å tilstå at du har gjort det du er siktet for, samt at du har gjort det med tilstrekkelig grad av skyld, i dette tilfellet forsett. I tillegg må det foreligge andre opplysninger i saken som bygger opp under tilståelsen, sier lagdommeren videre.
Påtalemyndigheten må være enig
Han sier at selv om siktede tilstår, må påtalemyndigheten være enige i at det skal behandles som en tilståelsessak.
– Hvis siktede avgir en uforbeholden tilståelse i et avhør med politiet og for retten, er skyldspørsmålet avgjort. Men det er adgang til å drøfte straffutmålingen videre, sier Hansen.
– Da kan aktor og gjerne også forsvarer ønske å diskutere dette i retten.
En dom uten vitneførsel
En tilståelsesdom forutsetter at siktelsen mot Høiby ikke frafalles. Hansen sier at en tilståelsesdom fungerer uten tiltalebeslutning eller særlig bevisføring.
– Det foregår vanligvis ved at siktede møter én dommer, avgir forklaring og at straff utmåles. Dommen kommer raskt, ofte dagen etter rettsmøtet. Det kalles ikke inn vitner om skyldspørsmålet.
Hansen forteller at alle har krav på strafferabatt ved tilståelse.
– Hvis han tilstår det han har sagt til mediene på onsdag til politiet og retten, vil han trolig få strafferabatt på mellom 20 og 30 prosent, sier han.
Hansen utdyper at hvis en hendelse har skjedd i rus, så er ikke dette straffebefriende hvis rusen er selvpåført.
Avtalte pågripelsen med politiet
Det var om formiddagen søndag 4. august at politiet rykket ut til en leilighet på Frogner. De hadde blitt varslet om en voldshendelse som skal ha funnet sted i løpet av natten i forveien.
Det var en venninne av den fornærmede kvinnen som ringte politiet.
Borg Høiby ble pågrepet senere samme dag. Han var hjemme på Skaugum da politiet tok kontakt. Han avtalte med politiet å møte dem ved Jansløkka skole, der han ble pågrepet.
Han ble løslatt dagen etter i 15.30-tiden.