Lars Thorsen og SIAN skal holde årsmøte i Deichmans bibliotek på Majorstua 5. mars. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Stopp islamiseringen av Norge får låne Deichman på Majorstua

� Ja, det stemmer at vi skal ha årsmøte i Deichman bibliotek på Majorstua, sier Lars Thorsen i Stopp islamiseringen av Norge.

Publisert

Biblioteket på Majorstua skal være åsted for årsmøte i den omstridte organisasjonen SIAN, Stopp islamiseringen av Norge.

— Jeg vil egentlig ikke snakke med sånne som deg, sier organisasjonens leder Lars Thorsen (53) når VårtOslo ringer.

— Dere er et underbruk av Radikal Portal, sier Thorsen.

Rødt reagerer kraftig

-- Jeg er journalist i VårtOslo og har ingenting med Radikal Portal å gjøre. Jeg vet faktisk ikke hva Radikal Portal driver med. Jeg spør bare om hvorfor SIAN har årsmøte i Deichmans bibliotek på Majorstua 5. mars?

— Det er fordi det er et sentralt sted. Vi har møtet der fordi det er praktisk og tilgjengelig, sier Thorsen.

— Hvor mange medlemmer forventer du at møter opp?

— Det sier jeg ikke til sånne som deg. Vi er en lovlig organisasjon og trenger ikke opplyse om det til VårtOslo, sier Lars Thorsen.

Partiet Rødt reagerer kraftig på at SIAN bruker Deichman på Majorstua til å holde årsmøte.

Bibliotekene våre er et møtested for opplysning, demokrati og læring, ikke et sted for å organisere rasistisk aktivitet og planlegge et samfunn der muslimer og folk med melaninrik hud skal deporteres og interneres på livstid, sier leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri.

Deichman består av 23 bibliotek i hele Oslo. Og er Norges største og eldste folkebibliotek, grunnlagt i 1785.

— Politiet er informert

SIAN spurte om lov til å holde sitt årsmøte i et rom hos Deichman Majorstuen. Det fikk de tillatelse til, forøvrig må SIAN som øvrige aktører som har arrangement i biblioteket forholde seg til våre retningslinjer, skriver biblioteksjef Knut Skansen i en epost til VårtOslo.

Hvorfor lar Deichman en organisasjon som SIAN få bruke offentlige lokaler? 

— Min vurdering er at SIAN på lik linje med andre organisasjoner i Norge må få disponere biblioteket når det er mulig. Dette er også meddelt dem, skriver Skansen.

— Rutinemessig orienterer vi også politiet av rent forebyggende hensyn da organisasjonen er omstridt.

� Nå forventer jeg at byråd Rina Mariann Hansen (Ap) tar tak i dette. For hva skal man med et vedtak om at Oslo er rasismefri sone hvis det er fritt frem for rasister i kommunens egne virksomheter, spør Siavash Mobasheri (Rødt). Foto: Arnsten Linstad

— Jeg har også merket meg at kommuneadvokaten i Oslo har uttalt tidligere at kommunen ikke kan nekte personer eller organisasjoner å bruke offentlige rom som kommunen tillater at andre organisasjoner bruker til politiske markeringer og religiøs forkynning. Med den begrunnelse at SIANs meninger strider mot kommunens verdigrunnlag eller oppfatninger, skriver biblioteksjef Knut Skansen i eposten.

— Oslo er rasismefri sone

Rødts fylkesleder i Oslo, Siavash Mobasheri, er uenig i både begrunnelsen og tolkningen av kommuneadvoatens uttalelser.

— Jeg lurer på om ledelsen i Deichman har fått med seg at lederen i SIAN er dømt til betinget fengsel etter rasismeparagrafen? Og hvor går egentlig grensa? Vil Deichman også legge til rette for nazistiske grupper som Den nordiske Motstandsbevegelsen?

Nå forventer jeg at byråd Rina Mariann Hansen (Ap) tar tak i dette. For hva skal man med et vedtak om at Oslo er rasismefri sone hvis det er fritt frem for rasister i kommunens egne virksomheter?

— Begrenser ytringsfriheten

— Rasismefri sone kan ikke være noe byrådet bare pynter seg med hvis det ikke skal få politiske konsekvenser. Nå må byrådet snarest gi tydelig beskjed til ledelsen i Deichman om å ikke legge til rette for den rasistiske gruppa SIAN, sier Siavash Mobasheri.

Det er uakseptabelt at en slik tillatelse er gitt med tanke på at bibliotekene våre er møtesteder hvor både barn og unge med ulik bakgrunn ferdes både morgen som kveld.

— Hva gjør det med barn og unge at SIAN får mulighet til å hetse åpenlyst og at det tilsynelatende er greit i en rasismefri sone? Når rasistene får fritt spillerom begrenser det manges ytringsfrihet. Enten på grunn av plass, eller som tilfellet er med rasister: At de som er gjenstand for deres hat ikke vil føle seg trygge eller velkomne, sier Siavash Mobasheri.

Powered by Labrador CMS