Marit Bakke og naboene i Odins gate 3 gleder seg til å komme i gang med restaurering av den flotte, men slitte bygården fra 1890-tallet. Foto: Lars Erik Haugen / Murbyen Oslo

Beboerne i Odins gate 3 på Frogner fikk hjelp og penger til å ruste opp trapperom og bakgård

� Uten hjelp fra Murbyen Oslo ville dette aldri vært mulig, sier beboer Marit Bakke. Hun samlet naboer, tok kontakt kompetansesenteret for byens eldre murbebyggelse. Der fikk de hjelp og råd.

Publisert

Rett før påske fikk beboerne i Odins Gate 3 på Frogner de gode nyhetene. De har fått nesten 300.000 kroner i tilskudd for å sette i stand av trapperom og bakgård.

Bygningen er en av murgårdene på Frogner med høy verneverdi, et svært intakt atrium i bakgården og vakre blyglassvinduer i trappeavsatsene. Men det hele begynte med problemer. Store problemer.

Bekymret for bygget

— Beboere i første etasje merket at vannet kom inn i veggene rundt takrenneløp. Store harde flak av sementpuss ramlet ned i bakgården. Trapperommet begynte å se slitent ut, og ved mye nedbør flommet vannet rundt grunnmurene. Flere av beboerne var relativt nyinnflyttet, og begynte straks å bli bekymret for byggets tilstand, forteller Lars Erik Haugen i Murbyen Oslo.

Nå blir de gamle vinduene med farget glass satt i stand og gjennvinner sin fordums prakt. Foto: Lars Erik Haugen / Murbyen Oslo

Murbyen Oslo er et kompetansesenter for byens murbygninger. Her kan beboere få råd om hva som bør gjøres, hvordan bygninger bør settes i stand og hva de bør gjøre for å få pengestøtte.

Etter hvert ble frykt for at bygget omtrent kunne ramle sammen en del av daglig tenkning for beboerne i Odins gate 3.

— Vi ønsket å bo i en autentisk frognerleilighet. Et hjem med sjel. Men straks ble vi redde for at boliginvesteringen var et dårlig kjøp, forteller Marit Bakke.

Hun samlet flere naboer i den vakre, men slitte gården i Odins gate 3 og tok kontakt med Murbyen Oslo høsten 2018.

Gratis befaring og råd

— Som en del av støtteordningen kom Murbyens ekspert Ulf Teigen på befaring. Ulf er en del av Murbyens konsulentgruppe, og besitter ekspertise på murgårdene. Befaringene er gratis, og er ment for å hjelpe eiere i gang, sier Lars Erik Haugen.

� I dag er sameiet i gang med å drenere hele bakgården, forteller Marit Bakke. Foto: Lars Erik Haugen / Murbyen Oslo

Etter at Odins Gate 3 fikk besøk av Ulf Teigen ble beboerne beroliget. Byggets forfatning var ikke så dårlig som først fryktet, men det måtte gjøres noe. Sameiet fikk råd om hvilke tilskuddsordninger som kunne være aktuelle for å få drahjelp i finansieringen. Og i mars fikk de den gledelige beskjeden om at Kulturminnefondet ga dem tilskudd på 169.000 kroner til dreneringstiltak mot gaten i Odins Gate.

Bygården fra 1890-tallet har en sokkel som består av naturstein nederst og deretter teglstein lengre opp. Teglsteinen suger opp vann og skaper problemer med fukt i kjeller, råteskader i bjelkelag og flassende maling ute.

Kulturminnefondet ga støtte

— Men beboerne i Odins Gate 3 tok tyren ved hornene. Nå skal de sette i stand fasadene, og sikre god drenering som et nødvendig tiltak for å hindre fremtidige skader på husveggene, forklarer Haugen.

I dag er sameiet i gang med å drenere hele bakgården. De skal også plukke ned store deler av sementpussen i bakgården og rehabilitere den. Trapperommet har Ulf Teigen tatt en nærmere titt på, og der skal vinduene settes i stand.

Bygården fra 1890-tallet har en sokkel som består av naturstein nederst og deretter teglstein lengre opp. Teglsteinen suger opp vann og skaper problemer med fukt i kjeller, råteskader i bjelkelag og flassende maling ute. Foto: Lars Erik Haugen / Murbyen Oslo

I den sammenheng har Kulturminnefondet gitt en hjelpende hånd med en pengesum på 126.000 kr til å sette i stand trapperommet.

Trapperommet har flere originale elementer og flotte detaljer. Både dekor, smijernstrapp, vinduer, dører og brystningspanel er originale. Dette gjør at trapperommet fremstår som opprinnelig.

Men det er skader i puss og maling både på vegger og tak. Listverk og dekor har sprukket opp.

— Skadene er godt dokumentert og skyldes bruk av feil materialer. Ved istandsetting av murveggene skal det benyttes kalkmørtel og det skal males med silikatmaling. En mineralsk maling med pustende egenskaper og god holdbarhet, forklarer Lars Erik Haugen i Murbyen.

— Eldre murbygg i Oslo er truet

Smijernsdetaljer skal mattes ned og behandles, og brystning males. Tiltakene vil ivareta oppgangen og dens opprinnelige elementer og detaljer på en god måte og være til glede for fremtidige generasjoner.

Tilsammen har sameiet et budsjett på tilsammen 2.3 millioner kroner. Og den offentlige støtten er et kjærkomment bidrag.

� Vi ønsket å bo i en autentisk frognerleilighet. Et hjem med sjel. Men straks ble vi redde for at boliginvesteringen var et dårlig kjøp, forteller Marit Bakke. Foto: Lars Erik Haugen / Murbyen i Oslo

— Uten Murbyen Oslo hadde dette aldri ha vært mulig, sier Marit Bakke.

Hun og de andre beboerne i Odins gate 3 vet nå at den vakre, men inntil nå litt slitne murgården får mange nye tiår.

— Murbyen Oslo opplever fortiden stor pågang fra engasjerte eiere. Noen av byens gamle murbygninger er truet, sier daglig leder Hanne Kempton.

— Useriøse aktører

— Kortsiktige løsninger, slett håndverk og feil materialbruk er lite bærekraftig. Det er dårlig for økonomien, miljøet og de kulturhistoriske verdiene, mener Kempton.

— Murgårdene mellom 1850 og 1930 er bygget med tradisjonelle materialer og en bygningsteknologi som er helt annerledes enn i dag. Store deler av Oslos bygningsmasse forvaltes av private eiere, sameier og borettslag. Det er ikke alltid lett å vite hvor man bør starte, sier Murbyen Oslos daglige leder.

— I tillegg har vi en byggebransje, særlig på rehabiliteringsmarkedet, med mange useriøse aktører. Dette er utfordringer som Murbyen Oslo ønsker å imøtekomme, sier Hanne Kempton.

Powered by Labrador CMS