� Vi vedtok i mai en felles handlingsplan med 15 tiltak som skal forebygge gjentatt kriminalitet blant unge. Resultater fra forebyggende innsats kommer ikke etter 6 måneder, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Arnsten Linstad

Raymond Johansen (Ap) om voldshelg i Oslo: - Fullstendig uakseptabelt at noen skremmer med trusler og uprovosert vold

Mandag møter Oslos byrådsleder, Raymond Johansen (Ap), justiminister Jøran Kallemyr (Frp). Møtet har vært planlagt lenge, men voldshelgen i hovedstaden blir et tema i møtet.

Publisert

— Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi ser at en gjeng med noen få ungdommer skremmer folk i byen gjennom uprovosert vold og trusler. Politiet må gjøre alt de kan for å ta dem og regjeringen må sørge for at politiet er i stand til det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til VårtOslo.

Unge med minoritetsbakgrunn

Siden fredag har det vært flere alvorlige voldshendelser spredd utover Oslo. På Bøler ble en 15 år gammel gutt ranet og utsatt for vold fra jevnaldrende.

I Slemdalsveien ble en mann i 20-årene natt til søndag slått og sparket gjentatte ganger i hodet av fire-fem tenåringsgutter.

På Youngstorget rykket politiet ut til masseslagsmål og pågrep seks unge menn i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. På Romsås ble en mann natt til søndag angrepet av en ungdomsgjeng inne i en heis.

Politiet rapporterer at svært mange av de som er pågrepet er tenåringsgutter og unge menn med minoritetsbakgrunn.

— Må knuse kriminelle gjenger

— Det har vært over gjennomsnittet mange tilfeller av ordensforstyrrelser og slagsmål i natt, sa operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB lørdag morgen.

Fra klokken 23 fredag kveld til klokken 2.30 natt til lørdag anslår den erfarne operasjonslederen at det var mellom 15 og 20 tilfeller av uprovosert vold i hovedstaden. De fleste i Oslo sentrum.

Lørdag kveld og natt til søndag skjedde en rekke nye, alvorlige voldshendelser, spredd utover byen.

- Jeg er bekymra for rekrutteringen til gjenger og kriminelle miljøer. Mange av disse ungdommene er enkle ofre for rekruttering. Det gir status, fart og spenning, i motsetning til det å sitte på skolebenken. Politiet må gjøre det de tidligere har lykkes godt med, og knuse de kriminelle gjengene i Oslo, sier Raymond Johansen.

Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, uttalte til Aftenposten søndag at støøten til frivillige organisasjoner som Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling må få økt kommunal støtte.

— Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo, sier Eirik Lae Solberg til avisen.

Men byrådsleder Raymond Johansen påpeker at det før sommeren faktisk ble vedtatt en handlingsplan mot gjengkriminalitet og vold.

— Flere unge i jobb

— Vi må jobbe godt sammen med politiet, og vedtok i mai en felles handlingsplan med 15 tiltak som skal forebygge gjentatt kriminalitet blant unge. Resultater fra forebyggende innsats kommer ikke etter seks måneder, sier byrådslederen i et tilsvar til Lae Solberg.

— Vi er allerede i gang med å tilby flere ungdom enn noen gang sommerjobb, sikre bedre informasjonsdeling, tettere oppfølgning og bedre kunnskapsgrunnlag om ungdomskriminalitet i Oslo. Vi skal også lage et nytt institusjonstilbud som fanger opp flere unge som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet, sier Johansen.

— Vi har satset historisk på å få flere ungdom i jobb som politiet selv sier er svært effektivt for å redusere kriminalitet og vi styrker områdeløftene for steder som har særlige levekårsutfordringer, påpeker byrådslederen.

Powered by Labrador CMS