Oslos mangeårige byrådsleder etterlyser redningsaskjon etter funnet av 800 år gamle Bispeallmenningen. Foto: Wikipedia

Høyres tidligere byrådsleder, Erling Lae, vil ha redningsaksjon for Oslos eldste gate

Sist uke ble det kjent at 800 år gamle Bispeallmenningen snart kan være tapt for all fremtid. � Nå må redningsaksjonen for Oslos eldste gate starte, sier tidligere byrådsleder Erling Lae (H).

Publisert

— Vi har alle et ansvar for å berge et helt unikt funn. Dette er kulturminner av nasjonal verneverdi. Så her må både staten og kommunen jobbe sammen for å verne det unike funnet av det som trolig var Oslos viktigste gate i sin tid. I tillegg bør statseide Bane NOR, som grunneier, bli invitert med på redningsaksjonen, sier Høyres tidligere byrådsleder, Erling Lae, til VårtOslo.

� Funnet av Bispeallmenningen er av nasjonal interesse. Derfor må også kulturminister Trine Skei Grande (V) på banen, sier Erling Lae. Foto: NIKU

— Bispeallmenningen hører hjemme i Middelalderparken

Oslos mangeårige byrådsleder har lang erfaring fra både politikk og forvaltning. Etter at han ga seg som byrådsleder ble Erling Lae fylkesmann i Vestfold. Men som Osloborger og hovedstadspatriot bekymrer han seg for hva som kan skje med det unike funnet av Bispeallmenningen.

— Det vil være katastrofalt dersom dette historiske funnet ikke blir ivaretatt skikkelig. Det som er helt sikkert, er at dette må bli en del av Middelalderparken i Gamlebyen. Det er der dette hører hjemme, sier Lae.

Ledet "Hovedstadsaksjonen" som rustet opp Karl Johan

Høyre-politikeren sto, som byrådsleder i Oslo, i spissen for det som ble kalt "Hovedstadsaksjonen" tidlig på 2000-tallet. Den gangen gikk næringsliv, stat og kommune sammen om å ruste opp Karl Johans gate, Eidsvolds plass og store deler av området mellom Slottet og Stortinget. Formålet med aksjonen var å forskjønne området før feiringen av hundreårsjubileet for unionsoppløsningen i 1905.

Eidsvolds plass foran Stortinget ble rustet opp av Hovedstadsaksjonen til 100 års-jubileet for unionsoppløsningen i 2005. Foto: Wikicommons

— Det er ingen dum idé å se på hvordan vi organiserte samarbeidet mellom stat, kommune og private den gangen, mener Lae.

— Det første som må gjøres nå er at Oslos byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) tar kontakt med kulturminister Trine Skei Grande (V) for å diskutere hva staten skal bidra med til å verne dette kulturminnet. Det er nemlig av nasjonal interesse, så her må også riksantikvaren inn, sier den tidligere fylkesmannen og byrådslederen.

— Ettertiden vil dømme oss hardt hvis vi feiler

Erling Lae får full støtte fra Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg.

— Her må alle gode krefter stå sammen. Ettertiden vil dømme oss hardt dersom vi ikke greier å berge det unike funnet av Bispeallmenningen. Dette skal vi få til. Men da må Oslos byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) og resten av det rødgrønne byrådet snart komme på banen. Og det er fornuftig av dem å lytte til en så erfaren og klok mann som Erling Lae, sier Høyres gruppeleder i bystyret.

� Alle gode krefter må stå sammen og berge Bispeallmenningen. Ettertiden vil dømme oss hardt hvis vi feiler, sier Eirik Lae Solberg (H). Foto: Kyrre Songstad Seim

— Jeg ser for meg at vi kan legge hele det 800 år gamle gatelegemet under glass i Middelalderbyen. Så kan folk faktisk gå på Oslos eldste gate, samtidig som alt er trygt forvart under forsterket glass, sier Eirik Lae Solberg.

— En glitrende idé, jubler Erling Lae. Han forteller at fra tiden som fylkesmann i Vestfold ble han svært begeistret for verneverdige ruiner som er trygt forvart under glass utenfor biblioteket i Tønsberg.

Staten ble med på aksjon for hovedstaden

— Nå må byrådet ta ansvar først. Saken er nemlig den at de formelt sett har et fylkeskommunalt ansvar for kulturminner. Husk hva vi fikk til med "Hovedstadsaksjonen". Vi fikk daværende statsråd Victor D. Norman (H) til å være med å betale for opprustingen av Oslo.

� Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen og resten av byrådet må på banen og ta ansvar, sier Erling Lae. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Spleiselaget bidro med omlag 200 millioner kroner til opprusting før 100-årdagen som markerte unionsoppløsningen i 2005. Kommunen betalte omlag 75 prosent, mens staten og private næringsdrivende og gårdeiere sto for henholdsvis omlag 15 og 10 prosent hver av kostnadene. Hvis du lurer på hvem som skaffet de pene grønne benkene ved Eidsvolds plass foran Stortinget, så kan du takke folkene bak «Hovedstadsaksjonen». De grønne, parisiske gatelyktene stammer også fra opprustingen den gangen.

— Husk at kulturminister Trine Skei Grande er nabo

— Jeg tror det er første og eneste gang staten har bidratt med penger til forskjønning av en norsk by. Men Norman mente det var av nasjonal interesse. Han har faktisk gjort mye mer for Oslo enn det mange er klar over, sier Erling Lae.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) bor i Bispeallmeningens nabolag. Foto: Venstre

— Og du må huske en ting, nåværende kulturminister Trine Skei Grande bor faktisk i samme bydel som Bispeallmenningen. Jeg er helt sikker på at en kulturminister bosatt i bydel Gamle Oslo med glede tar et møte med byutviklingsbyråd Marcussen i denne saken, tror Lae.

Powered by Labrador CMS