Alle busser går som normalt mandag etter at storstreik ble avverget på overtid. Foto: Øystein Dahl Johansen / Ruter

I dag går kollektivprisene opp – de burde gått ned

I stedet for å gjøre det enklere og mer attraktivt å reise miljøvennlig, har de borgerlige gang på gang gått inn for økte kollektivprisene. Nå må Oslos innbyggere betale.

Publisert

Bakgrunnen er Oslopakke 3-forhandlingene, der Høyre stilte krav om høyere kollektivpriser. Mens De Grønne kjempet for å sikre finansiering til store og viktige kollektivprosjekter, kjempet Høyre først og fremst for enda gunstigere forhold for bilister.

Takket være De Grønne kom de kollektivreisende seirende ut av forhandlingene, med 50 milliarder mer til å finansiere store og viktige kollektivprosjekter, til tross for Høyres krav om økte kollektivpriser – og lavest mulig bompenger.

Venstre har ikke senket kollektiv-prisene

De siste fire årene har vi gang på gang sett at regjeringen, med s

Billettprisene på buss og trikk går stadig oppover. Foto: Øystein Dahl Johansen / Ruter

tøtte fra KrF og Venstre, ønsker å piske de kollektivreisende. Byrådet har to ganger måtte kompensere for momsøkning på kollektivtransport for å unngå økte kollektivpriser for de reisende i Oslo. Og mens byrådet tok initiativ til å stanse prisøkningen fra Oslopakke 3-forhandlingene, gikk ikke det borgerlige styrte Akershus med på mer enn en halvering av prisøkningen.

Som støtteparti har Venstre hatt mange muligheter til å jobbe for lavere kollektivpriser de siste fire årene, men hverken i de fire siste statsbudsjettene eller i nasjonal transportplan har de prioritert å kutte kostnadene for kollektivreisende.

Venstre leverte ikke i regjeringserklæringen

Det var mange som ble glade da Venstre så ut til å snu om kollektivmoms i valgkampen, da Abid Raja i Venstre gikk ut med et løfte om å fjerne momsen på kollektivtransport om de kom i regjering. Skuffelsen ble derfor stor da det ikke stod et eneste ord om billigere kollektivtransport i den nye regjeringsplattformen. Lovnader om bedre vilkår for bilistene var derimot på plass.

Nå som Venstre er en del av den blåblå-regjeringen, håper jeg de snarest leverer på valgløftet om å fjerne momsen på kollektivtransport.

Her er billettprisene i kollektivtrafikken i Oslo fra 28. januar. Oversikt: Ruter
Powered by Labrador CMS