DEBATT

– Legalt salg gir skatteinntekter som kan benyttes til styrking av forebyggende tiltak og rusbehandling, med penger som ellers ville gått til kriminelle grupperinger, skriver Aril Knutsen.

– I cannabis-debatten trekker KrF fram tilstander i California og Amsterdam som "skrekkeksempler". Det er spekulativt og misvisende

Cannabis er det mest brukte rusmiddelet etter alkohol. Kristelig Folkeparti har åpenbart ikke forstått hva legal regulering innebærer, og overser konsekvent de samlede resultater av gjeldende politikk.

Publisert

Fire representanter for Oslo-lag i KrF reagerer på en aksjonistisk midlertidig åpning av en cannabis-kafé. De vil ikke ha “økt tilgjengelighet” og “flere muligheter for narkotikaomsetning” for unge, skriver de.

De har åpenbart ikke forstått hva legal regulering innebærer. Forskjellen på legal og illegal cannabis, er at legal cannabis kommer under kontroll. Med restriksjoner bestemt av Stortinget.

Penger til rusbehandling, ikke til kriminelle

Blant restriksjonene som stortingspartiene lettest ville blitt enige om, er mengdebegrensninger, åpningstider og aldersgrenser. Dessuten gir legalt salg skatteinntekter som kan benyttes til styrking av forebyggende tiltak og rusbehandling, med penger som ellers ville gått til kriminelle grupperinger og økt deres tiltrekningskraft på unge sårbare medborgere. 

KrF-representantene trekker fram tilstander i California og Amsterdam som skrekkeksempler. Det er både spekulativt og misvisende. 

California er kjent for dårlige restriksjoner og er den amerikanske staten som har fått færrest av brukergruppen til å velge legalt. I USA har konsekvensene av legalisering i 23 delstater ført til at 88 prosent av befolkningen nå støtter legal cannabis, enten medisinsk eller rekreasjonelt.

Mildt sagt oppsiktsvekkende

I Amsterdam derimot er cannabis stadig illegalt. De har en gråsone-politikk som gjør det tillatt å selge illegalt produsert cannabis på såkalte Coffeeshops. Nå går debatten i Nederland varmt om å ta kontroll på produksjonen og inntektene. Flere nederlandske byer har pågående forsøk med legal produksjon.

Tyskland, Canada og Uruguay har legalisert cannabis med restriksjoner som likner slike Norge ville innført. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at KrF-representantene unnlater å nevne dette, men fremstiller legal regulering som “Californias radikale legalisering av narkotika”.

Canada legaliserte cannabis i 2018 og har alt lyktes i å få mer enn 97 prosent av brukerne over til å handle legalt. Det representerer over 70 prosent av cannabismarkedet. Altså kan Norge også oppnå dette på fem år. Det skjer mye positivt når en stor brukergruppe kan bryte kontakten med kriminelle miljøer og i stedet få forebyggende råd i forbindelse med innkjøpene. I 2018 svarte 27 prosent i Canada at de har kjørt bil etter inntak av cannabis, i 2023 svarte 18 prosent det samme. 

Alvorlige, negative konsekvenser

Cannabis er det mest brukte rusmiddelet etter alkohol. Mange vikles inn i kriminelle miljøer. Man må utsette seg for risiko for å få tak i rusmiddelet, man kjenner sjelden styrkegraden, man utsettes for påvirkning til å kjøpe sterkt vanedannende stoffer og den illegale cannabisøkonomien finansierer og reder grunnen for svært mye alvorlig kriminalitet.

Det Kristelig Folkeparti konsekvent overser, er de samlede resultatene av gjeldende politikk.

Derimot fryder de seg over signalpolitikk og politikontroll, som fører til sporadiske øyeblikks-avverginger og beslag. Samtidig øker tilgangen, etterspørselen og de negative konsekvensene for hvert år.

Forbudspolitikken har så alvorlige negative konsekvenser at FNs høykommissær for menneskerettigheter nå anbefaler myndigheter å vurdere legal regulering av rusmidler. Ofte er det lettere for unge å få tak i illegale rusmidler enn alkohol.

Hør Oslopoddens episode om cannabiskafeen på Bislett HER, eller på Spotify / Apple Podcast.



Powered by Labrador CMS