Oslopodden

Oslopodden

Oslopodden er din ukentlige nyhetspodkast fra VårtOslo, avisa for deg med hjerte for Oslo. Hver uke dykker redaktør Vegard Velle og journalist Oda Guleng dypere inn i én aktuell nyhetssak som har preget byen den siste uka. Vi inviterer gjester som hjelper deg å få en dypere forståelse av nyhetsbildet i Oslo. Hold deg oppdatert og informert om hovedstadens hendelser med oss!
Sonisk design levert av PortaPod.

Snuoperasjonen på Mortensrud skole

02.05.2024

I 2019 var Mortensrud skole på forsiden av Aftenposten med tittelen "Barn helt ned i 10-årsalderen har kriminelle som forbilder". I dag er situasjonen en helt annen. Nå kan de vise til en skole helt uten hærverk, hvor lærerne bruker tiden på undervisning og relasjonsbygging, i stedet for konflikthåndtering. Vi har invitert rektor ved Mortensrud skole, Hebbe Johansen, til studio for å fortelle hvordan de har jobbet for å få til dette.

Cannabiscafé på Bislett: Er Oslo i ferd med å bli Amsterdam?

25.04.2024

Nylig åpnet Roar Mikalsen, leder i Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD) cannabiscaféen "Norske tilstander" på Bislett. Der solgte han cannabis til alle som ville kjøpe, frem til politiet kom og stengte ned caféen etter halvannen time. Selv sier Mikalsen at han mener statens ruspolitikk er preget av moralsk panikk. Vi har invitert Roar Mikalsen til studio for å snakke om hva han ønsket å oppnå med café-stuntet, hva slags ruspolitikk han mener vi bør ha i Norge, og hvor langt han er villig til å gå for saken.

Hvorfor har second hand-klær blitt så populært?

18.04.2024

Å kjøpe brukte klær har blitt superpopulært, og det kan kan virke som det popper opp nye bruktbutikker på hvert gatehjørne i Oslo. Hvorfor har vi blitt så opptatt av second hand, vintage og gjenbruk? Vi har med oss Cora Gabrielle Møller Jensen i studio. Hun er en av gründerne bak bruktklærbutikken Studio Søm, som fokuserer på å redde, reparere og redesigne klær. Cora skrev bacheloroppgaven sin om tekstilindustrien og overforbruk, og forteller om utviklingen av bruktklærbutikker i Oslo og sitt engasjement for gjenbruk.

Lille "Kåffa" i Eliteserien: Hvordan er det mulig?

11.04.2024

Ekeberg-gutta KFUM-Kameratene Oslo, har mot alle odds rykket opp til Eliteserien i norsk fotball. Vi har fått med oss daglig leder i klubben, Thor-Erik Stenberg, for å fortelle den utrolige historien om hvordan de klarte det, hva som definerer Kåffa-stilen og hvordan de kristne verdiene preger laget.

Ramadanbelysningen i Oslo: Bør folk føle seg truet?

04.04.2024

Ramadanbelysningen i Oslo har skapt debatt. Noen mener det er viktig for å vise mangfold og inkludering, mens andre lar seg provosere. Hvor synlig skal religion være i bybildet? Og bør staten og kommunen blande seg inn i hvor synlig religion skal være i det offentlige rom? Med oss i studio er Ingvill Thorson Plesner. Hun ga i 2016 ut boken "Religionspolitikk" og jobber som samfunnsforsker.

En by fri for Hausmania: Blir Oslo vakkert nå?

21.03.2024

Husmania er et fotfeste for marginaliserte individer, sultne kunstnere og et sårt trengt oppholdssted der alternative mennesker kan samles. Nå ønsker nye eiere å renovere Haus-kvartalet. Har vi plass til det litt skitne, nedtaggete og alternative, eller er vi i ferd med å blankpolere byen vår? Kulturjournalist Eli Tenga kjente raskt på en tilhørighet til Hausmania da han kom til byen for flere år siden, og ukens episode av Oslopodden deler han sine synspunkter om hvem som skal få plass i byen vår.

Fyll, fest og fanteri i Kollen: Er det et problem at ungdom ruser seg?

14.03.2024

Under helgens skifestival i Holmenkollen kunne vi igjen lese om overstadig beruset ungdom som tok festen litt lenger enn alle andre. Hvor stort problem er det at ungdom drikker og fester i Kollen? Og hvordan står det til med rusbruken blant unge i Oslo? Vi har med oss Martin van Houtum i studio. Martin jobber i Rusinfo, og snakker daglig men mennesker som ønsker informasjon, råd og veiledning om rus og rusmidler.

Nå åpner Oslos første kvinnehelsehus. Hva er det?

07.03.2024

Nå i mars åpner Oslos første kvinnehelsehus på Tøyen. Hva er det, og hvorfor trenger vi det? Med oss i studio er Raghild Lerø, daglig leder i Oslo Sanitetsforening, som er en av initiativtakerne til kvinnehelsehuset.

Kunstig intelligens for Oslos elever: Bra eller dårlig?

29.02.2024

Kunstig intelligens er på full fart inn i osloskolen, og debatten har tilspisset seg. Noen mener det helt nødvendig at vi lærer barna å bruke den nye teknologien, mens andre mener at det hemmer kreativitet og selvstendig læring. Med oss i studio har vi Øystein Imsen. Han har mange års erfaring med bruk av teknologi i skolen og jobber nå som undervisningsleder i kulturskolen. Imsen er også medlem av Oslo Arbeiderparti.

En boligaktivist forteller om Oslos leiemarked

22.02.2024

Ulovlige kontrakter, økende månedsleier og helseskadelige leiligheter preger boligmarkedet i hovedstaden. Hvordan er det å stå på utsiden av markedet og å være leietaker i dagens Oslo? Med oss i studio har vi Hanna Asefaw, initiativtaker til aktivistgruppa Reduser Husleia og instagramkontoen @min_drittleileighet. Hun forteller om sine erfaringer rundt leiemarkedet og hva hun mener må til for å skape endring.

Åse Kleveland minnes Lillebjørn Nilsen

15.02.2024

I denne episoden minnes, og ser vi tilbake på livet til Lillebjørn Nilsen. Det gjør vi sammen med en av Lillebjørns tidligere venner og musikerkollega, Åse Kleveland. De spilte sammen i bandet Ballade på 70-tallet. Åse forteller om den glade visetiden, hvordan det var å jobbe med Lillebjørn og hvordan hun vil huske ham.

Slag, spark og spytt: Velkommen til osloskolen

08.02.2024

Volden øker i osloskolen. Daglig meldes det om over 20 volds- og trusselhendelser mot lærere. Tidligere lærer Bjørn Jaavall har selv blitt slått og sparket av elever. Han forteller om sine opplevelser og sitt syn på hva som må gjøres.

*På grunn av tekniske problemer er lyden til Vegard dårlige enn hva den pleier å være. Oslopodden beklager, og håper ikke de tekniske problemene står i veien for innholdet i episoden.

Kollektivkaoset: En sporsveisarbeider forteller

01.02.2024

Hovedstaden er rammet av kollektivkaos, og osloborgerne har fått nok. I dagens episode har vi med oss Ola Floberg, leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening. Han har lang erfaring, både som trikkesjåfør og tillitsvalgt, og kommer med sine synspunkter rundt dagens ordning.

Kvitteringsordningen: Skandaleprosjektet som endte i fiasko?

25.01.2024

Oslopolitiet har gang på gang blitt kritisert for å stoppe folk med minoritetsbakgrunn oftere enn hvite. Et prøveprosjekt skulle finne ut om dette faktisk var tilfellet. Nå hagler kritikken. Hva gikk galt med kvitteringsordningen? Vi har med oss Hatem Ben Mansour, leder for Antirasistisk Senter, i studio. Han har selv erfart hvordan det er å bli stoppet av politiet gjentatte ganger, og forteller hvorfor han mener prøveordningen feilet.

En biskop går av: Hva gjorde Kari Veiteberg for Oslo?

18.01.2024

Oslo-biskop Kari Veiteberg annonserte forrige uke at hun går av i år. Hva gjør egentlig en biskop, og hva gjør hun for Oslo? Vi inviterte Veiteberg inn i studio for en prat om byen vår, menneskene som bor her, hennes engasjement og hvor hun kom til kort.

Steinkaldt i Oslo: Hvordan overlever de som bor på gata?

11.01.2024

Hvordan er det å bo på gata nå som vinterkulda har inntatt Oslo? Vi har invitert Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, inn i studio. Arild snakker både med ulike institusjoner, frivillige organisasjoner og mennesker med rusproblemer, og har selv erfart hvordan det er å sove ute.

Hvordan er det å være funksjonshemmet i Oslo?

21.12.2023

Det nye byrådet har nylig kuttet 80 millioner i budsjettet til universell utforming i Oslo. Det vil gå ut over fremkommeligheten og inkluderingen av funksjonshemmede i byen. Hva slags utfordringer har funksjonshemmede i Oslo? Og hva slags konsekvenser vil budsjettkuttet ha for deres hverdag? Vi har med oss Magnhild Sørbotten, nestleder i Handikapforbundet, for å opplyse oss.

Til våren stenger Ring 1. Hvor alvorlig er det?

14.12.2023

Til våren stenger Ring 1 midlertidig. Frem til sommeren 2027 må trafikken finne andre ruter, og deler av sentrum blir omgjort til en stor byggeplass. Hva slags konsekvenser har det for oss Oslo-borgere? Vi har med oss bylivsutvikler og leder i Tullinsamarbeidet, Øystein Aurlien, som forteller om hva slags konsekvenser de frykter det vil ha på lokalmiljøet.

En hyllest til Oslo-folk som hjelper andre i juletiden

07.12.2023

Ikke alle gleder seg til jul. I denne episoden vil vi hylle oslofolkene som tar i et tak for å hjelpe de som har det tøft økonomisk. En av disse ildsjelene er Anikken Hjelde, fra God jul, lille venn, som nylig samlet inn 2000 gaver til barn i byen.

Økern senter: Fra mørk avkrok til hva?

30.11.2023

Økern senter blir av mange beskrevet som en mørk, industriell og dystopisk del av Oslo. De siste årene har området likevel fått et kulturelt oppsving med kunstinstallasjoner, teateroppsetninger og musikkfesten P3 Gull. Vi har besøk av prosjektleder for Økern Sentrum, Thomas Holth, som forteller hvordan de skal forvandle det dystre området til et nytt og urbant sentrum for Oslo øst.

Snusk, rusk og lønnstjuveri: Slik er byggebransjen i Oslo

23.11.2023

Mens Oslo by stadig vokser og bygges ut, skjuler det seg mørke historier under overflaten i deler av byggenæringen. Her skjer blant annet hvitvasking, kriminalitet og utnyttelse av arbeidere. Vi har med oss daglig leder i Fair Play Bygg, Lars Mamen, som forteller om de faktiske forholdene, og om hvordan de avslører og bekjemper arbeidslivskriminalitet i bransjen.

Gaza: Nå koker det også i Oslo

15.11.2023

Situasjonen i Gaza er prekær, og nå koker det også i hovedstaden. Oslo-borgere demonstrerer, artister holder solidaritetskonserter og leger skriver under opprop. I dagens episode snakker vi med lege Emma Joanna Lengle. Hun har tatt initiativ til en kampanje i solidaritet med helsepersonell i Gaza. Hvorfor er helsepersonell så engasjert i konflikten i Gaza?

Hollywood-stjernen som kom tilbake til Oslo

09.11.2023

Alle har et forhold til Hollywood. Enten gjennom film, serier eller glamorøs kjendiskultur. I ukens episode av Oslopodden har vi besøk av den norske Hollywood-stjernen, Natassia Malthe, som har flyttet tilbake til Oslo etter 27 år i L.A. Hun har vært med i en rekke Hollywood-filmer, og var en av kvinnene som var med på å felle den kjente amerikanske produsenten, Harvey Weinstein, under #metoo. Nå har hun startet skuespillerskole på Majorstua med en annen kjent produsent. Hvordan er det å bo og leve i Hollywood? Og hvordan var det å flytte tilbake til lille Oslo?

Snøkaos i Oslo: Hva skjedde med kollektivtrafikken på mandag?

02.11.2023

På mandag kom snøen for fullt i Oslo sentrum. Det førte til kaos i kollektivtrafikken. Vi har med oss kommunikasjonsdirektør i Ruter, Elisabeth Skarsbø Moen, i studio for å svare på hva som skjedde.

De borgerlige tar over Oslo: Varaordfører Julianne forklarer

26.10.2023

Oslo har fått et nytt borgerlig byråd, med støtte fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Hva har det å si for Oslo-borgerne? Vi har invitert Oslos nye varaordfører, Julianne Ofstad, i studio for å gi innsikt i hva dette vil si i praksis.

Fattighuset opplever besøksrekord. Hvem går dit?

19.10.2023

Utenfor Fattighuset er køene stadig lenger. Dyrtiden biter. Samtidig får Fattighuset inn mindre mat enn tidligere, og må sende flere hjem med tomme poser. Hvordan oppleves det? Og hvem er det som går på Fattighuset? Vi har med oss styreleder, Lasse Nyheim Storvik, i studio.

Oslo-bydelen, som mot alle odds, reduserte ungdomskriminaliteten

05.10.2023

I 2018 var Grorud en av bydelene i Oslo med mest ungdomskriminalitet. I dag er tallet betydelig redusert. Hvordan har de jobbet for å klare det? Vi har med oss Jarle Dukic Sandven, direktør for oppvekst i bydel Grorud, i studio.

Med Oslos åpne rusmiljø som nærmeste nabo

28.09.2023

Beboerne i EBBA borettslag ved Storgata, er daglig vitne til overdoser og narkotikasalg. Deres uteområde ser ut som en søppelplass, fylt med sprøytespisser, blod og avføring. Vi snakker med Pernille Østli, en av beboerne i borettslaget, om hvordan det er å ha Oslos største åpne rusmiljø som nærmeste nabo.

Hva skjer? Store utelivskjeder tar over byens utesteder

21.09.2023

De siste årene har flere barer og spisesteder i Oslo blitt kjøpt opp av store investeringsselskaper. Er vi på vei mot en by uten personlig preg og lokale ildsjeler i restaurant- og utelivsbransjen? Eller skaper det sunn konkurranse og mangfold i hovedstaden? Med gjest Tom-Fredrik de Ridder, driver og deleier av nabolagsbaren Albatross på Torshov.

Valg 2023: Vi hjelper deg å forstå oslovalget!

12.09.2023

Hva skjedde valgnatten? Og hvorfor gikk det som det gikk i Oslo? Vi analyserer valget sammen med valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Valg 2023: Oslopoddens velgerguide!

07.09.2023

Har du enda ikke stemt, og synes det er vanskelig å vite hva de ulike partiene i Oslo står for? I denne episoden av Oslopodden gir vi deg en oversikt over de politiske partiene i Oslo og kjernesakene deres. Vi har fått med oss valgekspert og stipendiat ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Tor Syrstad.

Valg 2023: Kollektivprisene i Oslo - hvorfor kan de ikke kuttes med motorsag?

31.08.2023

For mange osloborgere oppleves det dyrt å reise kollektivt. Hvorfor kutter ikke politikerne kraftig i kollektivprisene? Vi har invitert varaordfører og representant fra Arbeiderpartiet i bystyret, Abdullah Alsabeehg, inn i studio for å svare på hvorfor Arbeiderpartiet ikke går til valg på billigere kollektivpriser.

Valg 2023: Inntaksordningen til videregående skole i Oslo

24.08.2023

Høyre- og venstresiden strides om hvilke inntakskriterier som skal gjelde for videregående skole i Oslo. Hvor mye skal karakterene ha å si? Trenger vi en ny modell? Oda og Vegard forsøker å forstå alternativet til dagens karakterbaserte modell, sammen med forsker og tidligere utvalgsleder, Berit Lødding.

Slaget om Oslo: Hva står på spill ved årets kommunevalg?

17.08.2023

I den aller første episoden av Oslopodden vil vi gjøre deg litt klokere på kommunevalget i Oslo 11. september. Hva er kjernesakene ved årets valg? Hvem er Oslo-velgerne? Og hva er det egentlig som står på spill de neste fire årene? Sammen med valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, skal vi forsøke å gi deg svarene på nettopp det!

Powered by Labrador CMS