Nürnberg 1. oktober 1946. I kjølvannet av den andre verdenskrigen 1940-45 foregikk Nürnberg-prosessen med tiltale mot de gjenlevende av de verste tyske krigsforbryterne. Arkivfoto: SCANPIX Sverige

MDG-politiker i Gamle Oslo sammenligner oljearbeidere med nazistene i Nürnberg-prosessen

MDGs Gamle Oslo-politiker, Emil Snorre Alnæs, trekker i en twittermelding en parallell mellom oljearbeidere og nazister i Nürnberg-prosessen. Også slavedrivere blir oljearbeidere sammenlignet med.

Publisert

«Men "følger bare ordre"-forsvaret gikk jo ut på dato etter Nürnberg. I ettertiden kommer nok oljearbeidere til å høste ca like mye sympati som de som svingte svepen på plantasjen.»

Teksten er ordrett hentet fra twittermeldingen MDG Gamle Oslos styremedlem og folkevalgte bydelspolitiker Emil Snorre Alnæs la ut i forbindelse med at han mener det er enklere å stanse de som styrer oljeindustrien, enn de som arbeider der.

Nürnbergprosessen omhandler rettssakene mot de ledende tyske nasjonalsosialistene etter annen verdenskrig. Rettssakene ble gjennomført av de allierte i den tyske byen Nürnberg fra november 1945 til oktober 1946.

Blant de tiltalte var nazitoppene Herman Göring, Rudolf Hess, Albert Speer, Karl Dönitz, Joachim von Ribbentrop og Martin Bormann.

Skarpe reaksjoner fra fagforeningstopper

Alnæs ble i valget for få uker siden også valgt inn som MDGs representant til bydelsutvalget i Gamle Oslo.

— Da vi lagde valglista så hadde vi ikke sett for oss at vi skulle doble oss i Gamle Oslo. Med dette resultatet får Miljøpartiet De Grønne Gamle Oslo fire BU-mandater i Gamle Oslo, skrev Alnæs på Facebook da det 17. september ble klart at han nå også er folkevalgt politiker for MDG.

� Det var første som falt meg inn, sier Emil Snorre Alnæs (MDG) om sammeligningen mellom oljearbeidere og nazister. Alnæs sier twittermeldingen er slettet. Foto: Bjørnar Morønning

Nå skaper sammenligningen Alnæs trekker mellom oljearbeidere, nazister og Nürnberg-prosessen kraftige reaksjoner i fagbevegelsen.

— Det er helt fryktelig og jeg kjenner det går kaldt nedover ryggen av å høre og tenke at et menneske man bør kunne regne som oppgående og som måtte sitte på informasjon og kompetanse kan finne på en slik sammenligning, sier leder i YS-forbundet SAFE, Hilde-Marie Rysst til ABC Nyheter.

— Oi, oi, oi. Det er til å bli stum av, sier forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi 85.

MDG-reaksjon: — En enkeltpersons mening

Men selv om Emil Snorre Alnæs er både styremedlem i MDG Gamle Oslo, og nå også folkevalgt politiker for partiet, vil ikke MDGs nasjonale talsmann Arild Hermstad gripe inn.

I en epost til ABC Nyheter skriver Hermstad at utspillet ikke er representativt for partiets politikk, men en enkeltpersons meninger.

Skjermdump av twittermelding fra MDG-politiker Emil Snorre Alnæs. Melding skal nå være slettet.

Men Emil Snorre Alnæs har nå slettet twittermeldingen. Og hevder hans sammenligning med Nürneberg-prosessen var det mest kjente eksempelet på folk som argumenterer med at de bare følger ordre.

— Det var første som falt meg inn. I ettertid viste det seg at det var for betent og jeg slettet meldingen, sier den folkevalgte MDG-politikeren i bydel Gamle Oslo.

Powered by Labrador CMS