Mange mennesker, mangfold og paroler preget 8. mars i Oslo. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

8. marskomiteen i Oslo venter rekordstort oppmøte på Youngstorget i dag

– Det er helt uforståelig for oss at KrF skal kunne få lov til å sitte som dommer over enkeltindividets rett til å bestemme over sin egen kropp, sier Fagforbundet i Oslo.

Publisert

Fagforbundet i Oslo er sterkt imot at kvinners reproduktive rettigheter brukes som forhandlingskort i en regjeringskabal. De mener regjeringen skaper et klasseskille mellom kvinner som kan kjøpe seg behandling og kvinner som ikke kan det.

– Vi ser at abortrettighetene innskrenkes i flere land. I Italia har 70 prosent av legene reservert seg fra å ta aborter. Kvinner har etter loven rett til fri abort – hvis hun kan finne en lege som vil utføre den innen fristen på tolv uker, sier Anna Elisabeth Uran, medlem av Kvinnenettverket i Fagforbundet i Oslo.

Skaper klasseskiller

Hun mener det er helt uforståelig at KrF skal kunne få lov til å sitte som dommer over enkeltindividets rett til å bestemme over sin egen kropp.

– Retten til å bestemme over sin egen kropp og over sitt eget liv, er helt grunnleggende, sier Anna Elisabeth Uran. Foto: Fagforbundet i Oslo

– Opparbeidede rettigheter for kvinner over flere tiår angripes, og klasseskillene i Norge går nå helt inn i mors liv, sier Uran.

Hun peker på at de som har råd til å reise til utlandet for å få hjelp eller har råd til å kjøpe seg dyre private undersøkelser, for eksempel tidlig ultralyd, får mulighet til et helt annet tilbud enn de som må forholde seg til offentlige tjenester.

Må bestemme over egen kropp

– I praksis er det de uten økonomiske ressurser som kjenner KrFs forhandlingsseier mest på kroppen. De kan ikke gå til det private og få tidlig ultralyd uavhengig av det offentlige, mener Uran, som også er nestleder i Fagforbundet i Oslo.

Når ultralydtilbudet fra det offentlige ikke kommer før uke 18, kan vi faktisk risikere at det er de familiene med minst økonomiske ressurser som får de sykeste barna.

– Retten til å bestemme over sin egen kropp og over sitt eget liv, er helt grunnleggende. For å leve selvstendige, frie liv, må vi selv kunne bestemme hvor mange barn vi vil få og når.

Årets hovedparole i 8. marstoget blir "* Forsvar selvbestemt abort – Fjern nemndene!". Illustrasjon: 8. marskomiteen i Oslo

Vi vil ikke føde for Erna!

8. mars-markeringen foregår på Youngstorget og starter kl 18, med appeller og kulturinnslag. Toget forventes å gå ca 18.40. Arrangør er 8. marskomiteen i Oslo.

Blant appellantene er de tre venninnene Ellisiv Aure, Ea Othilde Baklund og Ella Fyhn, som nylig skrev om diskriminering av jenter i skolegården. I tillegg taler Liisa-Ravna Finbog, fra Samisk Kvinnenettverk, om den samisk kvinnekamp, Ane Stø, fra Kvinnegruppa Ottar, og Natalia Zubillaga, nestleder i LO i Oslo.

Her er noen av årets hovedparoler:

  • Forsvar selvbestemt abort – Fjern nemndene!
  • Forsvarlig fødsel- og barselomsorg i hele landet
  • Vi vil ikke føde for Erna!
  • Nei til surrogati – en livmor er ikke en handelsvare!
  • Kvinnehelse er folkehelse – bort med mannen som norm!
Powered by Labrador CMS