— Jeg ble sittende hjemme og etter hvert ble det selvmedisinering for å komme gjennom dagen. Søvnproblemer førte til at både alkohol og sovetabletter sto på menyen, jeg var helt ute å kjøre, sier Daniel Sørvik. Foto: André Kjernsli.

— Jeg selvmedisinerte meg med alkohol og piller. Men en samtale med Shampo ble redningen

Hver dag i to år lurte landslagsbacken på om det var noe poeng å fortsette. Men nå smiler livet til Vålerengas Daniel Sørvik. — Formen blir bedre og bedre for hver kamp, sier han.

Publisert

Gleden var stor blant Vålerenga-fans da ryktene om Daniel Sørviks retur til klubben begynte å svirre. Når vi vet hvilke utfordringer hockeyspilleren har vært gjennom de siste årene kunne dette ha sett helt annerledes ut.

Men veien tilbake fra et mørkt sted er godt i gang for 28-åringen.

- Formen blir bedre og bedre for hver kamp, sier Vålerenga-spilleren som er glad utenlandsoppholdet i tjekkiske HC Verva Litvínov er et avsluttet kapittel.

Det ble en tung periode, og den siste sesongen i Tsjekkia fikk han bare ni kamper på 24 serierunder. Daniel Sørvik var i kjempeform da han forlot Vålerenga til fordel for Sveits etter 2015-sesongen. Nå kan han være på vei tilbake til storformen. Foreløpig i år står backen bokført med ett mål og tre pasningspoeng.

Daniel Sørvik er kjent for å ha et godt skudd. Nå er backkjempen glad for å være i Vålerenga igjen. Foto: André Kjernsli

— Jeg var litt rusten da jeg "debuterte" mot Sparta i midten av januar, men nå har jeg spilt seks kamper, sier Daniel Sørvik til VårtOslo.

Nå er det det en liten pause i Get-ligaen fordi landslaget spiller i Østerrike. Så gjenstår de siste åtte kampene i grunnserien før det er klart for sluttspill.

Utenlandsoppholdet begynte bra

Etter ett år i den sveitsiske ligaen 2015/16, fortsatte han karrieren i Tsjekkia. Det første året gikk ganske bra, men så kom det noen skader.

— Jeg er nok skrudd sammen slik at jeg gir alt for laget, og spilte nok for lenge med skadene før jeg sa fra til klubben, sier Sørvik.

— Ishockey  er jo en machosport, legger han lakonisk til.

— Motgangen har nok også gjort at jeg har blitt mer kjent med meg selv. Nå er fokuset å bli helt frisk, ikke minst psykisk. Samtidig synes jeg det er viktig å vise yngre spillere at det er greit å fortelle at selv tøffe ishockeyspillere er helt vanlige mennesker når vi ikke har skøyter på beina, sier Daniel Sørvik. Foto: HC Verva Litvínov

— Jeg opplevde ikke å bli tatt på alvor, og det medisinske støtteapparatet i klubben sto ikke i stil til nivået i den tjekkiske toppligaen. Som et eksempel kan jeg fortelle at vi hadde fysioterapeut tilgjengelig en dag i uka. Og han holdt til 90 minutter kjøring unna klubben, forteller Sørvik.

— Ikke enkelt å være eneste utlending

— Det første året bodde kjæresten min sammen med meg i Tsjekkia, men etter hvert flyttet hun hjem til Norge og kom på besøk så ofte hun kunne.

— Det å være den eneste utenlandske spilleren er utfordrende i seg selv, men når du blir skadet er det ekstra tungt. Du faller helt utenfor fellesskapet. Jeg klandrer ingen av mine medspillere i klubben for dette, de lever sine egne liv. Jeg er fortsatt god kompis med mange på laget, sier Daniel Sørvik.

Etter hvert begynte de fysiske skadene å prege landslagsbacken psykisk også. Forholdet til kjæresten skrantet, og kroppen til Daniel Sørvik var ikke moden for trening.

Det har vært mye å juble for i Vålerenga så langt denne sesongen. Men fortsatt gjenstår åtte kamper i grunnspillet. Og så kommer kampene om å få "Bøtta" hjem til Oslos østkant. Der den hører hjemm, mener Daniel Sørvik. Foto: André Kjernsli

— Jeg ble sittende hjemme og etter hvert ble det selvmedisinering for å komme gjennom dagen. Søvnproblemer førte til at både alkohol og sovetabletter sto på menyen, jeg var helt ute å kjøre, sier han.

— Det var ikke slik at jeg ble alkoholiker, men at jeg misbrukte alkohol en periode er det ingen tvil om. Gleden over å spille ishockey var for lengst borte, og jeg tenkte oftere og oftere på å legge opp, forteller Sørvik.

Samtalen med Espen Shampo Knutsen

Det har vært mye snakk om samtalen med Espen Knutsen som forandret alt. Sannheten er at Daniel Sørvik hele tiden har holdt kontakt med Shampo.

— Det som var spesielt i denne ene samtalen var at jeg fortalte ham hvordan jeg hadde det. Det hadde jeg ikke gjort før. Da Espen hørte dette sa han med en gang: "Du må komme deg hjem til Norge".

— Verken han eller jeg hadde ishockey i tankene da. Det var bare snakk om å komme meg ut av gjørma, og prøve å få livet på rett kjøl igjen. Espen møtte jo selv motgang i NHL, så problemstillingen var ikke ukjent for ham, sier Daniel Sørvik.

— Da jeg likevel spurte ham om det var mulighet for å få spille for VIF igjen, svarte han: "Vi har ikke penger til dette i spillerbudsjettet, men vi skal få det til på et vis". Og slik ble det.

— Tøffe hockeyspillere er vanlige mennesker

Frem til for et par år siden var Daniel Sørvik flink til å skille jobben som profesjonell hockeyspiller og privatliv. Men dette endret seg da motgangen kom.

— Dette gjorde det enda vanskeligere å håndtere motgangen, men dette har innsett at jeg må jobbe med. Jeg snakker med en idrettspsykolog på Toppidrettssenteret, og det er til god hjelp.

— Formen blir bedre og bedre for hver kamp, sier Vålerenga-spilleren som er glad utenlandsoppholdet i tjekkiske HC Verva Litvínov er et avsluttet kapittel. Her er Sørvik avbildet i tsjekkiske HC Verva Litvínovs svarte og gule hjemmedrakt. Foto: HC Verva Litvínov

— Motgangen har nok også gjort at jeg har blitt mer kjent med meg selv.
Nå er fokuset å bli helt frisk, ikke minst psykisk. Samtidig synes jeg det er viktig å vise yngre spillere at det er greit å fortelle at selv tøffe ishockeyspillere er helt vanlige mennesker når vi ikke har skøyter på beina, sier Daniel Sørvik.

— Jeg har det veldig bra i Vålerenga nå, sier den rutinerte hockeyspilleren.

Roy Johansen er en kjempetrener som vet hva som skal til, og han er flink til å coache oss individuelt. I sin nye rolle som sportssjef har Espen også bedre tid til hver enkelt i troppen. Vi er garantert blant de best trente, kanskje det best trente, lagene i ligaen. Det er hovedårsaken til at vi leder ligaen. Personlig har jeg nok blitt en mer fysisk spiller, sier Sørvik.

— Nå skal vi holde fokus og tromme på, så sikrer vi seriegullet i løpet av noen kamper. Også skal vi ta Bøtta (kongepokalen) litt senere. Jeg har tre seriegull, men ingen NM-gull. Vi skal ta det i år, sier forsvarskjempen med stor overbevisning.

Nytt perspektiv på livet

Daniel Sørvik har kontrakt med Vålerenga ut 22/23-sesongen og trives godt med det. Når VårtOslo spør hva han tenker om landslag og et nytt proffeventyr i fremtiden, sier han at han ikke tenker på dette nå.

— Jeg har et mer avslappet forhold til sporten nå. Det betyr ikke at jeg gir mindre gass på kamper og trening, men jeg har fått ett annet perspektiv på livet. Det eneste jeg kan si er at Vålerenga er den eneste klubben jeg kommer til å spille for i Norge, smiler han.

— Forholdet til kjæresten er i ferd med å repareres. Jeg bor litt utenfor Oslo med kort vei til skogen. Så fort jeg har mulighet, er det ut skogen med bikkja. Der har jeg det fint. Og det første jeg kjøpte da jeg kom hjem fra Tsjekkia var langrennsski. Det har jeg ikke hatt på mange år. Jeg bor rett ved lysløypa, som jeg håper å få brukt de mye i vinter, avslutter Daniel Sørvik.

Powered by Labrador CMS