DEBATT

Jonas Jensen og elbusser på Alnabru
– Sannheten er at dieselbusser er mye bedre for byens innbyggere, mener Jonas Jensen.

– Selvfølgelig er det sammenheng mellom elbusser og et dårlig kollektivtilbud

Ruter og Oslo kommune må stoppe symbolpolitikken og sørge for at vi har busser som funker på veiene. Det gjør ikke elbussene.

Publisert

I et innlegg nylig skriver Anders Tjeldflaat, fra Unge Venstre, at «elbusser gir ikke dårlig kollektivtilbud». Jo, dessverre gir elbusser et dårligere kollektivsystem.

Det høres nesten ut som at Tjeldflaat ikke har tatt bussen i Oslo den siste tiden. Den siste måneden har man kunne sett et totalt elbuss-kaos i hovedstaden: Busser som står på tvers over gater, sklir på veien og greier ikke å kjøre opp bakker.

Tjeldflaat skriver at Ruter gikk til innkjøp av polske busser som er uegnet for norske forhold. Det er disse bussene som feiler katastrofalt i Oslo, men vi har også andre busser som ikke er polske. 

I 2022 fikk Ruter levert 102 elektriske busser fra VDL i Nederland. Også disse bussene feiler katastrofalt. Dette kan merkes særlig i områdene sør i Oslo. Disse bussene kom fra helt annet merke enn de polske, så hvorfor feilet disse også?

Lønner seg ikke å busse

Vi trenger busser som matcher norske forhold. Dette er en jobb som dieselbussene håndterte helt fint. De greide å kjøre i snø, var varme og gikk aldri tom for strøm.

Med dagens elbuss-kaos er det svært lite attraktivt å benytte seg av Oslos «fantastiske» kollektivnettverk. For målet er at det skal lønne seg å velge kollektivt fremfor bil. Med dagens elbusser lønner det seg ikke å ta bussen til jobb eller skolen.

Vi sparer klimaet for unødvendige utslipp hvis man tar bussen til jobb istedenfor at alle kjører hver sin bil. For sannheten er at dieselbusser er mye bedre for byens innbyggere: Dieselbusser trenger ikke kaste bort tid på lading. Dieselbusser trenger ikke å bry seg om man skal ha på varmen eller ikke. 

Ruter og Oslo kommune må stoppe symbolpolitikken og heller sørge for at vi har busser som funker på veiene, for det gjør ikke elbussene.Powered by Labrador CMS