Strømmaster
I dag er strømmen i Oslos husholdninger rekordbillig. Sjekk ut når du bør ta dusjen, lade bilen og vaske klærne.

Akkurat nå ligger strømprisen i Oslo på 0 kroner

Store deler av dagen i dag koster strømmen i Oslo ingenting. Mellom klokken 13 og 14 koster strømmen -1 øre/kWh.

Publisert

Det går frem av nettsiden strompriser.no. Nettsiden eksisterer for å gjøre det lettere for deg å ta smarte strømvalg, skriver nettsiden om seg selv. Strømpriser henter sine tall fra Entsoe sin EU-plattform hver dag kl 13.31.

– I tidsrommet 07:00-16:00 er det gratis strøm i Oslo i dag. Det kan derfor være lurt å flytte mest mulig av strømbruket til disse timene, sier Alf-Henning Drage i Strompriser.no.

Han laget nettsiden for to år siden, da strømprisene skjøt til værs. Målet var å gjøre det enklere for folk å forstå strømprisene, noe han oppfatter at mange synes er vanskelig. 

– Siden har dette bare blitt en hobby, forteller han VårtOslo.

Billigere strøm enn i fjor

Snittprisen for hele lørdagen i Oslo blir 22 øre/kWh. Det er 79 prosent lavere enn samme dag i fjor. Strømprisen hittil denne måneden er 51 øre/kWh, som er 37 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Gjennomsnittlig strømpris hittil i år er 78 øre/kWh, og det er 40 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Drage forklarer hvorfor dette skjer: – Når prisene er lave midt på dagen skyldes det ofte høy solproduksjon eller vindproduksjon. I tillegg er strømprisene ofte lavere i helgene, sier Drage.

Prisene er inkludert moms, men uten nettleie. Grafen viser når du bør lade bilen og vaske klær i dag.

Den høyeste strømprisen noensinne i Oslo var 9.8 kr/kWh, den 30. august 2022. Den laveste strømprisen noensinne var -0.9 kr/kWh, den 16. juli 2023. Hittil i år har det vært 97 timer med priser på 0 øre/kWh eller lavere.

Bør jeg dusje?

Alf-Henning Drage påpeker at det å dusje er noe av det som tar mest av strømforbruket i en husholdning. Hvis dere er tre stk som dusjer 10 minutter hver går det ca 450 liter vann og 15kW. Det tar ca fem timer for varmtvannstanken å varme opp igjen vannet.

Skjer dusjingen i de fem billigste timene i stedet for de fem dyreste timene sparer du 8 kroner. I løpet av en måned utgjør dette 224 kroner.

Da bør du lade bilen

Nyere varmtvannstanker har funksjonalitet for å automatisk varme opp vannet når prisene er lavest. Men du kan også anskaffe en bryteren «Aeotech Heavy Duty» på en eldre varmtvannstank.

– Har du elbil og planlegger å lade bilen? Ved å lade bilen i de fem billigste timene i stedet for de fem dyreste timene, kan du spare 10 kroner. Ikke så mye på en enkelt dag, men i løpet av en måned med slik differanse blir det 280 kroner, beregner Drage.

Powered by Labrador CMS