Helt fremst nestleder Agnes Nærland Viljugrein (Ap) og leder Emil Alnæs (MDG): Enstemmig bydelsutvalg i Gamle Oslo arrangere motmarkering når islamfiendtlige Sian brenner Koranen på Tøyen torg lørdag 2. april.

Gamle Oslo-politikere med motmarkering når Sian brenner Koranen på Tøyen torg

På den første dagen av fastemåneden ramadan varsler islamfiendtlige Sian brenning av Koranen på Tøyen torg. Lokalpolitikerne i bydelen svarer enstemmig med motmarkering. Under mottoet: "Ingen rasister i våre gater".

Publisert

— Bydelsutvalget i Gamle Oslo tar avstand fra Sian og deres bevisste krenkelser av befolkningen i området. Vi ber alle partiene i bydelsutvalget, beboere og motaktivister om aktivt å delta i motmarkering lørdag 2. april.

Dette er ordlyden i det enstemmige vedtaket fattet av Gamle Oslo bydelsutvalg torsdag kveld, en drøy uke før Sian varsler koranbrenning på Tøyen torg.

— Nekter å la Sian definere vårt samfunn

— Lørdag 2. april blir det tverrpolitisk folkefest mot rasisme utenfor Kolstadgata 1, opplyser nestleder Agnes Nærland Viljugrein (Ap) i Gamle Oslo bydelsutvalg.

Slik så det ut på Tøyen torg i 2019: I venstre hjørne står noen få aksjonister fra Sian. På motsatt side av politisperringene har et tusentalls motdemonstranter møtt opp.

— Vi nekter å la rasistiske, hatefulle aktører som Sian få definere hva vårt samfunn skal være bygget på. Fellesskapet er alltid sterkest. Bli med og si ifra, oppfordrer nestlederen i bydelsutvalget.

På samme tidspunkt har organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) varslet brenning av Koranen på Tøyen torg, rett på oversiden av bydelsutvalgets markering i Kolstadgata.

— Det er bra at bydelspolitikerne i Gamle Oslo nå har lært, og arrangerer sin markeing et annet sted enn oss, sier Sian-leder Lars Thorsen til VårtOslo.

Thorsen sikter til det som skjedde i 2019, da den islamfiendtlige organisasjonen sist holdt en markering på Tøyen torg. Den gang ble 14 Sian-aktivister bak politisperringer fullstendig overdøvet av et tusentalls motdemonstranter.

— Tilfeldighet at det er på starten av ramadan

— Nå er lørdag 2. april starten på ramadan, muslimenes fastemåned. Hvorfor velger Sian å brenne Koranen på Tøyen torg akkurat på den dagen?

— Akkurat dette med at det er starten på ramadan er ikke tilsiktet fra vår side. Det er en tilfeldighet, hevder Thorsen.

Agnes Nærland Viljugrein (Ap) og Marian Hussein (SV) demonstrerte sammen mot Sian på Tøyen torg i 2019.

— Vi hadde egentlig ikke tenkt å ha noen markering eller koranbrenning på Tøyen torg. Men det er politiets kriminelle atferd mot Sian som gjør at vi nå må holde markeringen, sier Sian-lederen.

— Hva mener du med "politiets kriminelle atferd mot Sian"?

— Det er en hel rekke tiltak fra politiet som du kan kalle kriminelle handlinger. Politiet har blant annet konstruert opp straffbare forhold, sier Thorsen.

— Hvilke straffbare forhold er det du sikter til?

— Nei, det er alt for mange å ramse opp i en avisartikkel. Jeg har for mange ting i hodet akkurat nå til å bruke tid på det. Men det er politiets kriminelle atferd som gjør at vi brenner Koranen på Tøyen torg. Det her er regulær krigføring, sier Thorsen.

Powered by Labrador CMS