Regnvær regn biler uvær trafikk fotgjengere Majorstukrysset Majorstuen Majorstua Kirkeveien krysset Sørkedalsveien Foto: Ingri Valen Egeland
Fotgjengere ved Majorstukrysset passet seg for å ikke bli søkkvåte fra passerende biler tirsdag kveld.

Regnet øste igjen ned over Oslo, men bygene var verst i én del av byen: - Det er veldig store lokale forskjeller

- På våre målestasjoner har vi ikke fått så mye nedbør, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen på Blindern. Men understreker at bygene som traff tirsdag kveld var svært lokale, og at det kom mye mer regn andre steder i byen.

Publisert

Flere tusen husstander i Oslo var uten strøm tidlig tirsdag kveld, opplyste Elvia

Verst var det i sørøstlige Groruddalen, der områdene Haugerud, Lindeberg, Trosterud, Tveita, Hellerud og Alna var hardest rammet.

- Har vært kraftige byger

Strømbruddet settes i sammenheng med stedvis kraftige torden- og regnbyger over Oslo og Østlandet. Men nedbøren var ekstremt lokal, opplyser Meteorologisk institutt.

- På våre målestasjoner har vi ikke fått så mye nedbør. Kun rundt 6-7 millimeter, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen til VårtOslo tirsdag kveld.

- Men mandag traff det akkurat på Blindern og våre nedbørsbøtter, og da fikk jo vi 32 millimeter på en time, sier hun.

- Men det betyr jo ikke at det ikke har vært kraftig nedbør andre steder i Oslo tirsdag. Det har bare ikke truffet akkurat der vi observerer, sier Bentsen.

- Vi har jo et begrenset antall observasjoner på nedbør. Men vi har fått private målinger som viser at det var opp mot 20 millimeter på en time i Oslo tirsdag kveld. Så det har vært kraftige byger, forklarer den vakthavende meteorologen.

Trikken kom seg frem i regnbygene på Majorstua. Foto: Ingri Valen Egeland
I motsetning til på mandag hadde ikke trikkene problemer i regnværet tirsdag kveld.

Bentsen sier det kan være vanskelig for meteorologer å forutsi nøyaktig hvor de kraftigste regn- og tordenbygene vil treffe.

- Nordmenn er vant til lyn

- Lokalt vil noen få byger mens andre kan ha sol. I ettermiddag og kveld har det vært mest lyn og torden i østlige del av Oslo, så det har vært heftigere vær i øst enn i vest. Det er veldig store lokale forskjeller, sier Bentsen.

På forhånd hadde Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel om kraftige lyn-, torden- og regnbyger på Østlandet.

- Det er vanskelig å både formidle og varsle et værfenomen som ofte er så lokalt. Men heldigvis er jo dette med å håndtere lyn noe de fleste i Norge er vant til. Folk flest vet at de ikke bør bade, ikke være på det høyeste punktet i terrenget og slikt, sier Ingrid Bentsen.

 

Powered by Labrador CMS