Tirill Nanett Bjørnestad Næss på trening på Dælenga. Foto: Stine Raastad

På lørdag kan Tirill Nanett Bjørnestad Næss (19) fra Torshov bli verdensmester i pointfighting

Publisert

I dag reiser Tirill Nanett Bjørnestad Næss og treningspartneren til Italia, hvor de kan bli verdensmestere. 

Næss er fra før junior europamester i sporten pointfighting. Hun studerer til daglig medisin, men det er på Fighter Kickboxingklubb på Dælenenga i Oslo hun perfeksjonerer kampteknikken.

— Jeg gleder meg veldig til kampen. Jeg har trent så mye nå, og føler meg klar for det. Jeg er helt sikker på at jeg skal få denne seieren, men det blir en hard kamp, sier Næss.

Sammen med treningspartner Monica Engeset (28) skal Næss til byen Pizzo i Italia, hvor det holdes profesjonelt VM i pointfighting. Næss og Engeset skal begge kjempe om verdensmestertittelen i hver sin vektklasse.

Næss bor på Torshov og trener på Fighter Kickboxing klubb, som holder til på Bjølsen og på Dælenenga.

Trener seg selv

— Pointfighting er en type kickboksing hvor kampen stoppes mellom hvert poeng. Her får den som treffer den andre først poenget, i motsetning til i de andre grenene av sporten, hvor man har en kontinuerlig kamp, sier Næss.

På verdensbasis er pointfighting den mest utøvde typen kickboksing, men den er ikke så stor i Norge.

— Det er bare meg, Monica og to til som er på landslaget, ler Næss.

Monica Engeset og Tirill Nanett Bjørnestad Næss på trening. Foto: Stine Raastad

Onsdag morgen har jentene en av sine siste treninger før avreise i treningshallen på Dælenenga.

Næss har holdt på med sporten i ti år, og har blitt god raskt. Både hun og Engeset har vært med i amatør-VM, som holdes annethvert år, og begge er i verdenstoppen. De har blitt så gode at det ikke lengre finnes noen i Norge som kan trene dem.

— Etter at jeg flyttet fra Bergen til Oslo for ett år siden, har jeg trent med Tirill. Vi trener to til tre ganger om dagen, enten sammen eller egentrening, sier Engeset.

Føttene må beskyttes - tærne skades ofte. Foto: Stine Raastad

Seriøs oppkjøring

Så lenge Næss og Engeset har holdt på med sporten, har det ikke blitt holdt noe VM på profesjonelt nivå. Så når de ble invitert til å være med i mai i år, startet de treningen umiddelbart.

Den største forskjellen på profesjonelt VM og amatør-VM, er at de bare skal ut i én kamp hver, og at de vet hvem de skal møte.

— Vi skal møte to søstre fra Italia. Jeg har tapt mot hun jeg skal i kamp mot én gang. Men jeg har trent mye strategi, og sett på alle YouTube-videoer som finnes av kampene hennes, sier Næss.

Tirill Nanett Bjørnestad Næss tøyer ut. Foto: Stine Raastad

Næss sier at oppkjøringen mot en slik kamp er annerledes enn når du ikke vet hvem du skal møte, og at man må fokusere på strategi. Men jentene satser ikke på å bli hjemmefavoritter.

— Jeg tror ikke vi kommer til å ha publikum på vår side akkurat, mesterskapet er i hjembyen til søstrene vi skal møte, sier Engeset.

Jentene holder seg likevel rolige og selvsikre. Næss skal ha med seg mor, Engeset tar med kjæresten og en tidligere trener. Da har de tre på tribunen i det minste.

Fighter Kickboxing klubb på Dælenenga i Oslo. Foto: Stine Raastad

Må være smart og rask

Næss skal konkurrere i vektklassen -55 kilo, Engeset i -50 kilosklassen. I pointfighting er det ikke viktigst å være sterk.

— Du må være rask og smart. Mye sitter i hodet, sier Engeset.

— Det er mer taktikk enn aggressivitet, sier Næss.

Og det meste tyder på at jentene er smarte. Næss er akkurat ferdig med sitt første år på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo, og Engeset ble for noen måneder siden ferdig utdannet siviløkonom.

— Å trene så mye ved siden av studiene kan være vanskelig de dagene jeg er sliten, men det er jo dette jeg vil. Jeg foretrekker faktisk å stå opp tidlig og gå på trening, det er høydepunktet i løpet av dagen. Man må bare være strukturert og innstille seg på at man skal få det til, sier Næss.

Monica Engeset tar på hjelmen før hun tar en kamprunde med Næss. Foto: Stine Raastad

Skal i kamp uten hjelm

Vanligvis bruker utøverne i pointfighting hjelm når de har kamp, men ikke når man er på profesjonelt nivå. Da må man passe ekstra på hva som skjer. Når jentene nå øver på kamp, bare dager før mesterskapet, tar de likevel på hjelmen.

— Vi vil ikke gjøre noe dumt rett før vi reiser, sier Engeset.

Næss forteller at hun har fått hjernerystelse etter en kamp, og Engeset har brukket nesa to ganger. Man må regne med noen skader.

— Nesa, ribbeina og tærne er vanlig å skade. Men det går bra med oss, ler Næss.

Tennene må også beskyttes. Foto: Stine Raastad

Får treningshjelp siste uka

Jentene er fokuserte når de trener, og overlater ingenting til tilfeldighetene. Hvert steg og hver bevegelse er nøye kalkulert, og motstanderens trekk må analyseres raskt.

Landslagstreneren i pointfighting bor i Italia, og har kontinuerlig kontakt med både Næss og Engeset, så helt alene er de ikke.

I tillegg har de fått besøk av Engesets gamle treningspartner fra Bergen, Milad Henriksen, den siste uka før kampene.

— Han dro rett fra ferie og hit for å hjelpe oss, det er vi veldig glade for, sier Engeset.

— De kommer selvfølgelig til å vinne begge to, sier Henriksen.

Monica Engeset og Tirill Nanett Bjørnestad Næss. Foto: Stine Raastad

Fra ett mesterskap til neste

Selv om man blir profesjonell verdensmester er det mer å strekke seg etter. Næss forteller at hun skal ha en liten ferie etter turen til Italia, før hun starter oppkjøringen til amatør-VM i Budapest i november. Innen pointfighting er det nemlig fortsatt det mesterskapet som er viktigst.

— Det er alltid noe å strekke seg etter. Jeg er sikker på at jeg kommer til å holde på med pointfighting veldig lenge, sier Næss.

Powered by Labrador CMS