— Mange unge, spesielt i Oslo øst, føler seg umyndiggjort og opplever at de har liten eller ingen mulighet til å påvirke verken nærmiljøet sitt, sier Trine Skei Grande (V).

Trine Skei Grande (V) vil gi 16-åringer i bydel Gamle Oslo stemmerett

Venstre, SV og MDG vil gi 16-åringer stemmerett. Venstres nylig avgåtte leder, Trine Skei Grande, vil ha ordningen som et prøveprosjekt i bydel Gamle Oslo ved kommunevalget i 2023.

Publisert

— Vi vet vi at mange unge, spesielt i Oslo øst, føler seg umyndiggjort og opplever at de har liten eller ingen mulighet til å påvirke verken nærmiljøet sitt eller storsamfunnet de lever i, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

— Mange føler seg frustrert og oversett. For noen resulterer den frustrasjonen i utagering, sier hun.

Denne energien bør ifølge Grande heller kanaliseres inn i politisk arbeid.

Høyre uenig med Grande

Nå er hun med på å fremme et initiativ om å la 16-åringer i Oslo få stemme ved bydels- og kommunevalget i 2023. I første omgang som et prøveprosjekt i sin egen bydel Gamle Oslo.

På sikt ønsker Venstre stemmerett for alle 16-åringer, også i stortingsvalget. Det vedtok partiet på landsmøtet i september. Også SV og MDG vil ha stemmerett for 16-åringer.

Høyre støtter ikke sin regjeringspartner i denne saken.

— Myndighetsalderen i Norge er 18 år og da mener vi at stemmerettsalderen også skal være det samme, sier Høyres Ove Trellevik til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS