To personer ble drept og et titalls personer skadd da hovedsiktede Zaniar Matapour løsnet skudd mot utesteder i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum natt til 25. juni 2022. Totalt fem personer er siktet etter terrorskytingen.
To personer ble drept og et titalls personer skadd da hovedsiktede Zaniar Matapour løsnet skudd mot utesteder i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum natt til 25. juni 2022. Totalt fem personer er siktet etter terrorskytingen.

Løslater terrorsiktet, men opprettholder siktelsen

En mann i 30-årene som i fjor ble siktet og fengslet for medvirkning til terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022, løslates nå.

Publisert

Det opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding mandag formiddag. Bakgrunnen for løslatelsen er at påtalemyndigheten ikke begjærer forlengelse av varetektsfengslingen.

Tidligere har faren for bevisforspillelse vært begrunnelsen for fengsling. Ifølge påtalemyndigheten, foreligger ikke den samme bevisforspillelsesfaren nå, slik er heller ikke grunnlaget for fengsling oppfylt.

«Mannen har samtykket til innlevering av pass og meldeplikt til politiet to ganger i uken. Det presiseres at mistankegrunnlaget mot mannen er ikke svekket og siktelsen mot personen opprettholdes», påpeker Oslo-politiet.

– Min klient har vært tålmodig og latt politiet etterforske i fred, men siden august har vi jobbet for løslatelse. Bevisene mot min klient er ikke styrket siden pågripelsen og holder ikke til noen tiltale. Det var derfor på tide å løslate nå, sier mannens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, til NTB.

Hovedforhandling til våren

En separat hovedforhandling skal til våren gjennomføres mot hovedsiktede Zaniar Matapour, som ble overmannet og pågrepet på stedet etter å ha avfyrt en rekke skudd, som for to personer ble dødelige, natt til 25. juni 2022. 

Matapour vil bli fremstilt for varetektsfengsling helt frem til saken mot ham er rettskraftig avgjort. 

Politiet opplyser videre at en person i 40-årene, som også er siktet for medvirkning til terrorangrepet, i april ble løslatt fra varetekt og overført til soning av en annen dom.

To av fem utenlands

De siste to av de totalt fem siktede, befinner seg i utlandet, deriblant Arfan Bhatti, som er varetektsfengslet av pakistanske myndigheter og begjært utlevert til Norge.

For knappe to uker siden opplyste politiet at en kvinne i 30-årene tidligere i høst ble siktet etter fjorårets masseskyting. De gikk samtidig ut med en oppfordring til kvinnen, som er etterlyst internasjonalt, om å ta kontakt med politiet eller sin advokat, da den siktede kvinnen selv foreløpig ikke var informert.

Politiet understreker mandag at de på tidspunktet ikke har flere opplysninger å dele i saken utover informasjonen som allerede er gitt.

Powered by Labrador CMS