Nederst i Hegdehaugsveien ligger Redd Barnas hjelpetiltak for barn som fryser. Foto: Christina Hantho

– Når skal politikerne forstå at bymiljøet er som ethvert økosystem: man trenger et mangfold, så økosystemet skal være harmonifylt

På en kort strekning i paradegaten Hegdehaugsveien er åtte butikker lagt ned bare i år og to til har opphørssalgsplakater på vinduene sine.

Publisert

Jeg driver gave- og lekebutikken Marthes Lekestue i Homansbyen og har akkurat fått vite at et syv-etasjes hus skal bygges i nærområdet, midt i historiske Homansbyen. Og det er ikke slutten på miseren.

På den korte strekningen i paradegaten Hegdehaugsveien, som går fra Josefines gate til Parkveien, er åtte butikker lagt ned bare i år, og to til har opphørssalgsplakater på vinduene sine. Under halvparten av disse lokalene har fått nye leietakere, og det er vanskelig å holde motet oppe. Jeg undres over fraværet av selvkritikk fra bystyret. For selv om ikke de alene har ansvaret, så har deres politikk ikke akkurat hjulpet med hensyn til butikkdød.

Legger hele sjela i butikken

Det er mye motvind for en aktør som meg, som driver en unik butikk og legger hele sjela i den. Husleien går opp og parkeringsplassene forsvinner. Det siste er ekstra ille for barnebutikkene, siden de færreste barnefamilier orker å handle i byen og reise inn og ut med buss når de har barn og shoppingposer å holde i på samme tid. Netthandelen gjør stadig større inntog, og nå har til og med de store kjedene begynt å merke at det biter. Ikke så hyggelig når det er din tur, eller hur?

Når skal politikerne forstå at bymiljøet er som ethvert økosystem: man trenger et mangfold, så økosystemet skal være harmonifylt og dermed appellerende. I første omgang er det de små som forsvinner, og når det bare er kjeder igjen i gaten, så foretrekker mange å handle på nett. Det er rett og slett ikke koselig nok uten nok mangfold og egenart.

Noen få ildsjeler kjemper mot

Midt oppi dette så er det noen få ildsjeler som forsøker å kjempe tilbake. Naboer prøver å reise seg mot nye høybygg midt i den gamle bebyggelsen og entreprenører lager tekniske løsninger for lokale butikker. For eksempel gjennom appen FNDR.

Det er mulig det er for sent å koordinere seg. Men jeg er da altså en av de som har trua. Ingen butikk i byen er bedre enn nettet som helhet. Men samlet, som by, så er vi fortsatt bedre enn en hvilken som helst nettside. Hvorfor er det da så vanskelig å stå sammen? Kan man ikke benytte seg av en gratis plattform for å stille ut varer, bare så byen som helhet vil ha et bedre tilbud for folk som ønsker å handle til fots?

Handelsstanden må gå sammen

Dette er både et hjertesukk og en bønn om at Oslos butikker vil innta en mer dugnadsaktig ånd og gå sammen digitalt. For å konkurrere med nettet. Jeg leste en artikkel om at Arendal by gikk sammen og digitaliserte seg på få uker. Kan ikke vi gjøre det samme?

Jeg både håper og tror det ikke er for sent å oppfordre både butikker og handelsstanden til åpent og aktivt å fremme alle eksisterende løsninger som gjør det enklere for folk å handle lokalt. Hva koster det å prøve å yte litt motstand mot krefter som ingen av oss klarer å stå imot alene?

Powered by Labrador CMS