DEBATT

Det er snart 400 år siden bybrannen som la store deler av middelalderbyen Oslo i ruiner og 100 år siden byen igjen fikk navnet Oslo. Hvordan skal disse jubileene markeres, spør skribenten i dette innlegget.

– I 2024 er det 400 år siden Oslo brant, og bynavnet feirer 100 år. Hva skjer med disse jubileene?

Vi husker Oslos 1000-årsjubileum i år 2000, med stor folkefest og etablering av Middelalderparken. Vi fikk Sørenga, vannspeilet og en istandsetting av Clemensruinene. Hva skjer i 2024?

Publisert
Christian IV (kjent som Christian Kvart) grunnlegger Oslo, slik Adolph Tidemand så det for seg.

I 2024 er det 400 år siden Oslo brant. I 1624 hadde den ligget på østsiden av Bjørvika i over 600 år! Kong Christian IV bestemte at en ny by skulle bygges på vestsiden av Bjørvika, inntil Akershusborgen, i stedet for Oslo. Og den skulle hete Chistiania.

I 2024 er det også et 100 år siden byen, da skrevet Kristiania med K, skiftet navn til Oslo (gjeldende fra 1.januar 1925 etter Stortingets vedtak).

Bør ikke de to jubileene for Oslo markeres, feires og gjerne være grunnlag for tiltak? Vi husker Oslos 1000-årsjubileum i år 2000, som både omfattet stor folkefest og etablering av det som skal bli Middelalderparken, med Sørenga og det flotte vannspeilet og istandsetting av ruinene av Clemenskirken med parken rundt.

Offentlig bespisning og historiske opptog

I Aftenpostens historiemagasin har Kirsti Gulowsen en fin artikkel hvor hun, i tillegg til forhistorien til Osloflaggets farger blått og hvitt, også beskriver noe av planene for et storstilt jubileum i 1924. Kristiania bystyre satte av kr 30.000 til planleggingsarbeid (tilsvarende cirka 800.000 kr i dagens kroneverdi).

Jubileumsutstillingen ved Akershusfestning i 1924.

Jubileumskomiteen hadde riksantikvar Harry Fett, historiker Edvard Bull og byarkitekt Harald Aars som rådgivere. Det var blant annet planer om et stort borgertog med representanter for forskjellige laug og foreninger. Det skulle gå fra Hallvardskatedralen i Gamlebyen via plasser, torg og gjennom Kvadraturen til tomten for det nye rådhuset i Vika.

Det skulle være offentlig bespisning og historiske opptog. Programmet skulle koste nærmere 1 million kr. Det var planlagt store mengder historiske drakter, æresportaler og store flaggdekorasjoner.

Vil jubileene bli markert?

Bystyrets finansutvalg syntes at planleggingskostnadene var for høye, og dessuten var det preget av navnestriden omkring det å skifte ut Kristiania med Oslo. Så det skrinla planene i 1923, men det ble gitt en endelig bevilgning til arrangementene på kr 194.000 i 1924.

Dette rakk til å lage en fin historisk utstilling på Akershus slott av byens historie fra middelalderen til «våre dager», illustrert «ved gjengivelse av bykart, bygningsmodeller og figurale statistiske billeder» (fra utstillingskatalogen). Det var fortsatt jubileumskomiteen som stod bak, både utstillingen og den fine katalogen. Og komiteen var tiltrådt av byens ordfører Borger With og borgermester Jacob Høe. Og festningen ble prydet med portaler, bannere og flagg.

Vi er spente på hvordan det går med jubileene i 2024. Vil Oslo kommune være interessert i at året blir markert, og vil det bli bevilget penger til dette, slik som til jubileet i 1924?

Powered by Labrador CMS