Partileder Siv Jensen (til h.) og nestleder Sylvi Listhaug i Frp etter dagens sentralstyremte, hvor fylkesleder Geir Ugland Jacobsen i Oslo Frp ble ekskludert fra partiet.

Oslo Frp-leder Geir Ugland Jacobsen ekskluderes fra Fremskrittspartiet

Oslo Frps fylkesleder Geir Ugland Jacobsen er ekskludert fra partiet etter det sentralstyret mener er flere overtramp. Samtidig settes Oslo Frp under administrasjon, med et interimstyre oppnevnt fra sentralt hold.

Publisert

Oslo Frps avsatte leder, Geir Ugland Jacobsen, kan anke eksklusjonen inn for Fremskrittspartiets landsstyre. Ankefristen er to uker.

Oslo Frp settes også under administrasjon. Fylkespartiet i landets hovedstad vil få oppnevnt et interimsstyre bestående av Ketil Solvik-Olsen, Per-Willy Amundsen, Peter N. Myhre, Jon Georg Dale og Kari Kjønaas Kjos. Av disse er kun Peter Myhre fra Oslo.

Mistillit mot partileder Siv Jensen

Bakgrunnen for konflikten er flere uttalelser fra fylkesleder Geir Ugland Jacobsen, som blir tolket som mistillit mot partileder Siv Jensen og ønske om endring av politisk retning.

— Fylkeslederen i Oslo har hatt en rekke overtramp. Partiet har fått mange negative tilbakemeldinger fra hele landet både fra medlemmer i partiet og velgere på måten han fronter partiet på, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug på en pressekonferanse etter sentralstyremøtet.

Geir Ugland Jacobsen kjenner seg ikke igjen i påstandene som kommer i forbindelse med eksklusjonen fra Oslo Frp.

— Ledelsen har fått tydelig tilbakemelding om at nå må det ryddes opp. Slik opptreden som vi har sett fra lederen i Oslo Frp, kan ikke tolereres, sa Listhaug.

«Patriotisk fyrtårn»

Uttalelsene fra Listhaug er imidlertid en forståelse av situasjonen Ugland Jacobsen ikke deler. Han mener eksklusjonen skyldes politisk uenighet.

— Jeg har hatt noen uttalelser i mediene, som i seg selv vanskelig kan ses å være en eksklusjonsgrunn, har den ekskluderte fylkeslederen sagt til TV 2.

I juni uttalte Ugland Jacobsen i Finansavisen at han ville vrake Jensen fra stortingslista i Oslo, og senere har han sagt at han vil dra partiet i nasjonalkonservativ retning. I sommer fikk Ugland Jacobsen gjennomslag i fylkespartiet for en resolusjon om å gjøre partiet til et «patriotisk fyrtårn.»

— Man må forholde seg til det et stort flertall har slått fast – og enten forholde seg til det eller finne noe annet å gjøre, uttalte Siv Jensen til NTB tidligere tirsdag.

Fremskrittspartiet definerer seg selv som et liberalistisk folkeparti, en beskrivelse partiets landsmøte stiller seg bak.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS