Næringsbyråd Geir Lippestad åpnet Rådhusbrygge 2, etter lang tids restaurering. Foto: Oslo havn
Næringsbyråd Geir Lippestad åpnet Rådhusbrygge 2, etter lang tids restaurering. Foto: Oslo havn

Nå kan du titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Rådhusbrygge 2 er gjenåpnet

Publisert

Den historiske Rådhusbrygge 2 er nyrestaurert. I full stasuniform gjenåpnet den nye havnedirektøren den rådyre brygga foran Rådhuset.

I starten var prosjektet avgrenset til en estetisk opprustning, men brygga viste seg å være i dårligere forfatning enn først antatt. Derfor har prosjektet kostet om lag 35 millioner kroner og tatt noe lenger tid å ferdigstille enn planlagt.

– Stor takk til Oslo Havn for at Rådhusbrygge 2 er rehabilitert. Det betyr mye for byens befolkning. Bryggene her i Pipervika har et historisk sus. De har vært fylt til trengsel ved mange historiske hendelser, sa byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad da han offisielt åpnet brygga i går.

Kan bli en attraksjon

Totalrehabilitering av den mer enn 100 år gamle brygga er Oslo Havns bidrag til byens nye havnepromenade. Her tilbys romslige oppholdsarealer med benker og eksklusiv utsikt til båtlivet i Pipervika. De originale steinene er hentet frem, og lagt i det opprinnelige buemønsteret som da brygga ble bygget.

– Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Det er montert klatrenett, og store lyskastere som vil lyse ned i vannet, sier havnedirektøren.

Nytt bygg kommer

Foreløpig finnes bare et langt tak uten vegger på brygga. Aktøren med det beste forslaget får sammen med Oslo Havn utvikle bygget for nytt innhold. Brygga har også fått moderne infrastruktur med landstrøm, vann og spillvannsmottak for charterbåtene. Herfra vil charterbåter bringe folk ut på fjorden.

– Oslo Havn KF søker etter en leietager som kan designe bygget på brygga med nytt og spennende innhold, sier Oslos nye havnedirektør Ingvar M. Mathisen. Han er åpen for ulike kreative løsninger. De kan gjerne inkludere servering, kulturelle aktiviteter og en båt ved brygga.

Rådhusbrygge 2 ligger ved siden av Honnørbrygga. Det var her kongefamilien steg i land 7. juni 1945, på dagen fem år etter at Kong Haakon forlot landet under 2. verdenskrig. Foran rådhuset legger prominente gjester til kai når de besøker Norge, fortalte Lippestad under åpningen.

Mye folk ved Rådhusbrygge 2 da Fridtjof Nansen la til ved bryggen med polarskipet Fram i 1896. Foto: Severin Worm- Petersen. Norsk Teknisk Museum
Mye folk ved Rådhusbrygge 2 da Fridtjof Nansen la til ved bryggen med polarskipet Fram i 1896. Foto: Severin Worm- Petersen. Norsk Teknisk Museum
Powered by Labrador CMS