Det er noen sikre vårtegn i Oslo og på Bygdøy. Ett er når Kongens kuer slippes på beite.
Nå er det strengt tatt ikke Kongens kuer lenger. For en del år siden overlot Kongen driften av selve gården til Norsk Folkemuseum. Dermed fikk kongsgårdforvalter Jan Tore Sørsdal den prosaiske tittelen «avdelingsleder, avdeling landbruk». En smule unøyaktig er det derfor å kalle kuene for Kongens kuer.
Da Kongsgårdens Erik Sørum åpnet døren til fjøset sto en flokk bestemte damer klare – alle skulle være først. Og det var de eldste og mest erfarne som ledet an utover jordet. De hadde lært å sette pris på «öpna landskap». Og kuene hadde jo et publikum de ikke måtte skuffe. De yngre syntes det var litt skummelt med alt det grønne gresset – men de tok mot til seg og raste ut i galopp, med hopp og sprett.
Det ble også tid til litt stanging for å gjøre opp konflikter som hadde ligget og lumret i fjøset utover vinteren. Det ble greit ordnet opp i – den klokeste gir seg som kjent.
Annonse
Kongsbonden Jan Tore Sørsdal var godt fornøyd med at så mange kom – tross en grå start på dagen. Foto: Hans Magnus Borge
Men det var ikke bare kuslipp. Flere produsenter av gardsmat ble presentert i en rekke boder. Her var honning, fenakalkun og en rekke andre godsaker. Barna fikk klappe dyrene og ri på ponnier.